60 jaar persfoto’s online bij het Noord-Hollands Archief

0
66

Het Noord-Hollands Archief heeft een schat in huis: de collectie Fotopersbureau De Boer met beeldmateriaal van 1945-2005 uit Noord-Holland. De grote wens van het archief om de in totaal twee miljoen persfoto’s voor iedereen beschikbaar te maken is voor Kerstmis 2021 uitgekomen. Via een speciale beeldbank zijn alle beelden vanaf 18 december 2021 voor iedereen doorzoekbaar en gratis te downloaden.

Om twee miljoen beelden doorzoekbaar te maken zijn veel techniek en vele handen nodig. Allereerst heeft het Noord-Hollands Archief (NHA) alle twee miljoen persfoto’s gedigitaliseerd. Maar aan alleen plaatjes heb je nog niets, je wilt ze ook kunnen doorzoeken. Dus heeft het NHA hulp ingeroepen van het publiek via het landelijke vrijwilligersplatform velehanden.nl. Daar hebben circa 650 vrijwilligers in 11 maanden tijd alle twee miljoen persfoto’s voorzien van een beschrijving. Hierdoor is het nu mogelijk om bijvoorbeeld foto’s van je straat, je favoriete voetbalclub of BN’er op je scherm te krijgen.

In het komende jaar werkt het NHA er met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) aan om de zoekfunctie nog nauwkeuriger te maken en tevens een connectie tussen krantenarchieven en persfoto’s te maken. Ook hierbij wordt het NHA natuurlijk weer ondersteund door vrijwilligers.

De speciale beeldbank is vanaf zaterdag 18 december 2021 beschikbaar via www.noord-hollandsarchief.nl/beeldbankdeboer.

Meer weten over het project? Kijk op www.noord-hollandsarchief.nl/fotografischgeheugen