23andMe gaat waarschijnlijk naar de beurs.

0
78

23andMe Inc is in gesprek voor een beursgang door middel van een ongeveer 4 miljard dollar deal met VG Acquisition Corp, een special handelsbedrijf opgericht door miljardair Richard Branson.

Een deal zal worden aangekondigd in de komende weken als de gesprekken succesvol zijn. In financieringsrondes in zowel 2018 als 2020, kreeg 23andMe een 2,5 miljard dollar waardering. Een fusie met een overnamemaatschappij voor bijzondere doeleinden, zou 23andMe in staat stellen om naar de beurs te gaan zonder het risico of de onzekerheid van het houden van een beursgang.

23andMe, mede opgericht in 2006 door Anne Wojcicki, verkoopt direct-to-consumer genetische testkits. Het bedrijf lanceerde het gebruik van genetica om een gepersonaliseerde gezondheidszorg revolutie op gang te brengen, met een $ 1.000 test die klanten kunnen waarschuwen voor potentiële gezondheidsrisico’s.

23andMe werd gedwongen om het product van de markt te halen door de Food and Drug Administration maar kreeg later toch goedkeuring voor DNA-onderzoek voor  een direct to consumer DNA-onderzoek van cliënten die DNA-monsters per post toesturen.

Onlangs is 23andMe begonnen om het databestand van genetische gegevens voor de ontwikkeling van geneesmiddelen te gebruiken. Vorig jaar heeft men in eigen huis een geneesmiddel  gelicentieerd en aan een ander bedrijf door gegeven. Het heeft ook een deal om te gaan samen te werken aan de ontwikkeling van geneesmiddelen met GlaxoSmithKline Plc, dat in 2018 een belang van $ 300 miljoen in het bedrijf nam.

Toen de Covid-19 pandemie vorig jaar begon, lanceerde 23andMe een miljoen-persoons studie om te onderzoeken hoe genomics en andere factoren bijdragen aan de ernst van de ziekte. Onlangs lanceerde men COVID-19 Ernst Calculator, die het risico als gevolg van virusinfectie berekent.

23andMe heeft tot op heden 869 miljoen dollar aan particuliere financiering. Het bedrijf heeft begin 2020 banen geschrapt omdat de groei van het eens zo florerende genetische testbedrijf vertraagde door de bezorgdheid van consumenten over privacy.

Rivaal Ancestry.com Inc. heeft vorig jaar ook banen geschrapt na twee jaar snelle groei. Blackstone Group Inc. kocht in december een meerderheidsbelang in Ancestry dat het waardeerde op $4.7 miljard.

Het DNA-onderzoek komt daar mee geleidelijk aan in handen van beursgenoteerde bedrijven. Het gevaar van een monopoly dat over een groot aantal DNA-gegevens-bestanden beheert dreigt.