Erfgoedinstellingen kunnen straks floppy’s laten uitlezen

0
114

Binnenkort kunnen erfgoedinstellingen hun oude cd’s, dvd’s, floppy’s en andere digitale opslagmedia in het HomeComputerMuseum (laten) uitlezen. Daarmee wordt aan een dringende behoefte voldaan – én wordt Nederlands erfgoed in veiligheid gebracht. Bijna alle erfgoedinstellingen hebben cd’s, dvd’s en floppy’s met Nederlands erfgoed. Maar bij zo’n 40% van de erfgoedinstellingen dreigt dit materiaal verloren te gaan. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het Netwerk Digitaal Erfgoed: Bedreigd digitaal erfgoed op fysieke dragers. Onderzoek naar de landelijke omvang van de problematiek. Hoog tijd voor actie dus. Maar waar kan een erfgoedinstelling nog met haar ‘antieke’ informatiedragers terecht?  In het museum van Bart van den Akker, initiatiefnemer van het HomeComputerMuseum in Helmond kan men hiervoor te recht. Men vindt daar 2000 computers uit de periode 1975-2005. ‘Ze werken allemaal nog, inclusief de bijbehorende software. Particulieren weten ons te vinden om informatie op hun verouderde dragers veilig te stellen. Maar ook instellingen kunnen daarvoor bij ons terecht. Het HomeComputerMuseum heeft hier alles voor in huis inclusief de software. Dat heeft ertoe geleid dat medewerkers van erfgoedinstellingen hier vanaf januari 2021 terecht kunnen. Zij kunnen dan zelfstandig gebruikmaken van de verwerkingsstraat om de waardevolle informatie die op oude dragers staat over te zetten naar een duurzamere drager en deze veilig te stellen.

Hoe gaat het in z’n werk
Medewerkers van erfgoedinstellingen kunnen straks met hun materiaal bij het museum binnenstappen. ‘We hebben een ruimte waar twee computers staan die vrijwel alle soorten informatiedragers aankunnen. Een van onze medewerkers kan daarbij helpen. En mocht er een computer met een andere drive nodig zijn, dan halen we die uit het archief. In veel gevallen kun je met de uitgelezen data vrijwel niets doen. Gelukkig is er kans dat we nog de betreffende software op een van de 2000 computers hebben waarmee we die data ook echt kunnen lezen. Dus dan lezen we de data met de originele software waarin deze ooit is aangemaakt. En vervolgens kunnen we die converteren naar een formaat waar je met een moderne computer mee aan de slag kan. De data kunnen worden overgezet op een zelf meegebracht medium of worden geüpload naar een beveiligde cloudopslag. ‘Zelf bewaren we de data maximaal een week en daarna wordt die in het kader van de privacy gewist. Dit proces zijn we nog aan het finetunen.’

Nog meer ‘verwerkingsstraten’
De verwerkingsstraat in het HomeComputerMuseum wordt de eerste plek waar erfgoedinstellingen met hun oude dragers terecht kunnen. Het Netwerk Digitaal Erfgoed werkt aan de inrichting van nog twee ‘zelfverwerkingsstraten’ die in de loop van volgend jaar hun deuren zullen openen.

Bron : https://www.netwerkdigitaalerfgoed.nl/news/erfgoedinstellingen-kunnen straks-floppys-laten-uitlezen/
Op aanraden van Arno Koopmans a.j.coopmans@hetnet.nl