100 Jaar graf voor de onbekende soldaat

0
197

Vandaag is het 11 november, de dag van het einde van de eerste wereldoorlog. Dit was een gegeven in miin jeugd dat enige betekenis had, omdat mijn oom, een Belgische leger officier, aan de gevolgen van WOI het leven had gelaten. Hij was een van de zeer vele mannen die als gevolg van de oorlog het leven verloor. In totaal sneuvelden vele miljoenen mannen tijdens deze grote oorlog. Wanneer wij op 11 november naar België gingen waren er daar bij het plaatselijk monument altijd enige plechtigheden: een kerkdienst gevolgd door bloemlegging bij het plaatselijk monument door de burgemeester. Vanwaar deze nu 100 jarige monument traditie. Hoewel dit verhaal niets met genealogie te doen lijkt memoreer ik dat in mijn familie-geschiedenis 3 familieleden zijn die bij gevechtshandelingen stierven en die ik toch met dit verhaal wil eren.

Het oudste monument is vermoedelijk dat voor de Landsoldaten (beeldhouwer Herman Wilhelm Bissen), dat in 1858 in Frederica, Denemarken werd opgericht, ter herinnering aan de gesneuvelden tijdens de Eerste Duits-Deense Oorlog. Het meest recente monument is van 2004 en is te vinden in Wellington, Nieuw-Zeeland.


Het eerst onbekende soldaat graf monument was dat in Londen. Op 11 november 1920 werd de Tomb of the Unknown Warrior in Londen in de Westminster Abbye geplaatst. David Railton was tijdens de Eerste Wereldoorlog een Britse aalmoezenier aan het westelijk front. In 1916 zag hij een veldgraf met een eenvoudig houten kruis waarop de tekst An unknown British soldier stond. Na het einde van de oorlog zond hij een brief aan Herbert Ryle, de deken van Westminster Abbey, met het voorstel daar “tussen de koningen” een onbekende soldaat te begraven om de honderdduizenden gesneuvelden te representeren. Het voorstel werd gesteund door zowel de deken als premier Lloyd George.

Het bekendste is echter het Parijse monument dat nu 100 jaar bestaat en dat op 11 november door de Franse president als eerste werd geerd. Dit Franse monument werd een voorbeeld dat leidend werd in veel landen omdat in Frankrijk veel bewijzen van eerbetoon voor de gesneuvelde onbekende soldaat rond 11 november bij het graf plaats vinden waarbij de Franse president voor gaat. Het Parijse monument ligt in de Arc de Triomphe waarin het graf van de onbekende soldaat is te vinden. Deze onbekende soldaat staat symbool voor de vele geïdentificeerde en ongeïdentificeerde soldaten die omkwamen bij een oorlog. In 1921 was dit in de VS, Portugal en Italic. Vele andere landen volgden dit voorbeeld later. In de Arc de Triomphe werd in 1923 een eeuwige vlam bij het graf geplaatst. In de meeste Franse steden kwamen ook monumenten veelal in navolging van Parijs om de gevallenen te gedenken. Nederland heeft echter nog geen nationaal graf van een onbekende soldaat behalve in enkele gemeenten.