Y-DNA Haplotree bereikt 50.000 vestigingen, een mijlpaal voor genealogie

0
135

FTDNA heeft verreweg meer Y-chromosoom SNP’s geïdentificeerd. FamilyTreeDNA heeft een lange geschiedenis met Y-DNA-testen en is het oudste direct-to-consumer DNA-testbedrijf in de industrie. FamilyTreeDNA biedt al meer dan 20 jaar Y-STR (short tandem repeat) testen voor patrilineaire genealogie, evenals vele andere DNA-testproducten. Dit dankzij het volume van Big Y-500 tests die de afgelopen jaren zijn afgenomen. Momenteel zijn nu meer dan 50.000 takken in de stamboom van de mensheid! Voorheen was de boom alleen beschikbaar voor degenen die de Big Y-500- of SNP-paneltests met FTDNA hebben gedaan. Nu is deze publiek.

Als u de stamboomstructuur wilt bekijken, hoeft u zich niet aan te melden bij uw bestaande FTDNA-account. U vindt u de link onderaan de pagina onder ‘Community’. Hier is een directe link die bovenaan de boom wordt gelanceerd: https://www.familytreedna.com/public/y-dna-haplotree/A .Deze wereldwijde boom wordt geleidelijk aan verder verfijnd naarmate er meer verre verwanten testen.
Dit concept is nu mogelijk door middel van hoge resolutie single nucleotide polymorphism (SNP) testen van het Y-chromosoom met behulp van zijn unieke eigenschappen van directe patrilineaire overerving en een grote database die de grootste genetische stamboom in zijn soort ondersteunt – de Y-DNA Haplotree.

Wat is Y-STR en Y-SNP DNA-testen?
Y-STR-tests, zoals de Y-111, onderzoeken een vaste set markers waarvan bekend is dat ze een hoge variabiliteit hebben op het menselijke Y-chromosoom. Ze zijn een effectieve manier om mannen te identificeren die een vaderlijke voorouder delen in relatief recente tijden.

De Big Y-test veranderde het paradigma van Y-DNA-testen. Vóór de Big Y was SNP-testen vooral nuttig voor de komst van achternamen; maar tegenwoordig zijn SNP’s nuttig bij het bepalen van genetische lijnen van zowel nauw als ver verwante mannen. SNP-markers muteren veel langzamer dan STRs, waardoor ze stabieler zijn voor het bepalen van relaties. Maar je moet miljoenen locaties testen om de relevante markers te vinden, en dat is precies wat de Big Y-test doet.

Sinds de lancering van de Big Y-test in 2013 is het nut van de Y-SNP-markers drastisch toegenomen. Door miljoenen locaties op het Y-chromosoom te testen met behulp van next-generation sequencing, test Big Y niet alleen op bekende markers, maar ontdekt het ook nieuwe familiespecifieke markers.

Momenteel heeft men meer dan 67.000 big Y-resultaten met hoge resolutie geanalyseerd, 7.000 resultaten van academische studies van hedendaagse individuen en 4.000 oude DNA-resultaten van archeologische overblijfselen; en hij heeft handmatig ’s werelds meest uitgebreide wereldwijde stamboom van de mensheid gereconstrueerd en samengesteld – de Y-DNA Haplotree.

Om het genealogische nut van de Big Y-test te meten, berekenden we de mediane schatting van de Time to Most Recent Common Ancestor (TMRCA) voor elke Big Y-testresultaatplaatsing op de boom. We ontdekten dat voor veel voorkomende haplogroepen in de FamilyTreeDNA-database, testers meer kans hebben om een plaatsing op de boom te vinden met een gedeelde vaderlijke lijnvoorouder die binnen 500 jaar geleden leefde, wat dicht bij het moment is waarop het gebruik van achternamen in veel delen van de wereld gebruikelijk begon te worden. In veel gevallen is dit binnen handbereik voor genealogische gegevens.

Het is mogelijk de gedetailleerde plaatsing van uw familie op de Grote Stamboom van de Mensheid te controleren.  Ontdek daarmee uw achternaamgeschiedenis en hoe deze zich verhoudt tot andere families. In een toekomstige update van de FamilyTreeDNA-website kunt u zien of uw vaderlijke lijn gerelateerd is aan oud DNA van archeologische overblijfselen, en zo ja, wanneer uw gemeenschappelijke voorouders leefden.