Workshop Kadastraal Onderzoek (mei lezing)

0
149

NGV-afdeling Kempen- en Peel

Arnout van Erp  bericht: De spreker van de mei-lezing Arnout van Erp is medewerker van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) en eigenaar van Genealogisch Bureau van Erp (https://www.gbvanerp.nl/). In deze digitale lezing laat hij zien hoe rijk aan informatie het kadaster is voor de genealoog en hoe je met de Kadaster Archiefviewer daarin je weg kunt vinden.

Wie ervaring heeft met het zoeken in het kadaster weet dat zoeken in het kadaster erg ingewikkeld is en dat de daar opgeslagen gegevens niet makkelijk te interpreteren zijn. Nog niet zo lang geleden waren alleen de originelen in grote dikke boeken te raadplegen; dat kon alleen in het archief met als voordeel dat je hulp kon krijgen van een archiefmedewerker om je uit te leggen hoe het werkte.
Nu kan het online op je eigen pc thuis als je een abonnement hebt of online gratis in het BHIC of het RHCe of bij sommige heemkundekringen. Voor informatie over het abonnement zie Kadaster Archiefviewer: uw hulp bij historisch onderzoek – Kadaster.nl. Kadaster Archiefviewer: uw hulp bij historisch onderzoek – Kadaster.nl

https://www.kadaster.nl/producten/onderwijs-en-studie/archiefviewer

Op korte termijn zal de afdeling Kempen- en Peelland voor de KPL-leden een abonnement nemen op de Kadaster Archiefviewer waar drie leden dan gratis tegelijk gebruik van kunnen maken.  Onze vereniging mag deze video onbeperkt verspreiden. De video blijft onbeperkt in tijd beschikbaar! Jullie kunnen de link dus gerust doorgeven aan medegenealogen.
https://youtube.com/watch?v=z4b0fFN0wAs

Advies bij het kijken naar de video

Rechts onder in de balk van de video kunt u door op het vierkantje te klikken het beeld omschakelen naar vol scherm, met escape weer terug of met het rechthoekje op theaterstand en door er opnieuw op te klikken weer terug naar standaardweergave.

De schermen van de presentatie bieden heel veel en soms ingewikkelde informatie, aarzel niet om het beeld met de pauzetoets even stil te zetten of de video even terug te draaien om de informatie rustig goed te bekijken.

Of zet de video op pauze en kijk morgen of na een kopje koffie op een moment geheel naar eigen keuze, weer rustig verder. Gebruik de mogelijkheden die de video biedt en die je op een lezingavond niet zomaar hebt!

==============================================================================

Op dit moment zijn de volgende digitale lezingen en toespraken nog te bekijken:

Webinar Stamboomonderzoek
https://youtube.com/watch?v=_fHntOcpGdg

Lezing Open Archieven door Bob Coret
https://youtube.com/watch?v=sJg82O2hhvQ

Dik Jager
secretaris NGV-KPL