Webarchief bewaart gegevens met betrekking tot de Russische oorlog tegen Oekraïne

0
59

HURI werkt samen met het online archiveringsplatform Archive-It en collega’s van de Slavische afdeling van de Harvard Library om belangrijke online records met betrekking tot de oorlog en het culturele erfgoed van Oekraïne te catalogiseren.

De nieuwe collectie “Russische oorlog in Oekraïne” is bedoeld om de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari 2022 te documenteren, die resulteerde in een grootschalige oorlog na acht jaar militair conflict tussen Rusland en Oekraïne. Inhoud omvat nieuwsportalen (zoals Kyiv Independent, Euromaidan Press en 24tv), digitale bibliotheek- of archiefwebsites met belangrijke culturele en historische gegevens (bijv. Institute of History Digital Library, Oekraïens Instituut voor National Memory), websites van overheden en maatschappelijke organisaties (bijv. Verkhovna Rada van Oekraïne, People for UA, Defense UA), documentatie van de oorlog en middelen voor vluchtelingen (bijv. Civiele schade in Oekraïne, Mijn verhaal over de oorlog in Oekraïne, Info Help UA), en sociale media met betrekking tot de oorlog (accounts van president Zelensky, Dmitro Kuleba, Vitali Klitschko, het kabinet van ministers, enz.).

Het doel van dit project is om gegevens met betrekking tot de aanhoudende oorlog gemakkelijk beschikbaar te maken voor onderzoekers en om belangrijke informatie te bewaren die gevaar zou kunnen lopen als het internet en de digitale infrastructuur van Oekraïne zouden worden beschadigd.

Archive-It slaat ‘snapshots’ op van de websites die aan zijn collectie zijn toegevoegd, zodat mensen toegang hebben tot de site zoals deze er op een bepaald moment uitzag. Momenteel heeft de collectie meer dan 50 websites en meer dan 40 sociale media-accounts, die in de loop van de tijd met tussenpozen worden vastgelegd.

Dit is een doorlopend project. Neem contact op met archivaris en bibliograaf Olha Aleksic via oaleksic@fas.harvard.edu om het opnemen van een bepaalde website of bron aan te bevelen.