Warren G Harding (L) was tussen 1921 en 1923 de 29e president van de VS.

0
44

Warren G. Harding, de 29ste president van de VS was een van de slechtste presidenten van de VS ooit. Onder zijn bewind tierde de corruptie zeer welig en hij bewees grote onkunde in bestuurszaken. Hij is bekend om zijn campagne slagzin “return to normalcy”.

In deze presidentiele periode had Harding een heftige relatie met Nan Britton een knappe vrouw, een kennis van de familie en 33 jaar jonger dan de president die een dochter met haar kreeg. Zij hadden intiem contact in een kleine afgesloten ruimte. Het geheel doet wel denken aan de Lewinski affaire van president Clinton. Toen de president plots aan een hartkwaal stierf bleef zij volgens zijn testament onverzorgd met zijn kind achter. Dit riep boosheid op, zodat zij in 1926 haar relatie met de president naar buiten bracht. Nan Britton onthulde deze relatie in een boek uit 1927, The President’s Daughter. Zij zocht nooit een DNA-bewijs dat Hardings vaderschap van het kind bevestigde. Harding had geen andere kinderen, men dacht dat hij steriel was door een orchitis tgv van een bof-infectie. Vandaar de aanvankelijke aarzeling van de familie Harding bij de erkenning van deze dochter van de president.

Een kleinzoon uit deze buitenechtelijke relatie James Bleassing (65 jaar) heeft onlangs justitie gevraagd om de stoffelijke resten te exhumeren (op te graven) om te bevestigen dat ze verwant zijn. James Blaesing vertelde aan een rechtbank dat hij zijn afkomst met “wetenschappelijke zekerheid” wil vaststellen.  Blaesing zei dat het gezin tientallen jaren met minachting leefde. Ze werden gevolgd, er werd ingebroken in hun huis en er werden items gestolen om te proberen te bewijzen dat de relatie een leugen was. “Ik heb dit meegemaakt toen ik op school zat,” zei Blaesing, nu een aannemer in de bouw in Portland, Oregon. “Ze kleineerden hem en haar.” De tests, zei hij, rechtvaardigen eindelijk zijn grootmoeder. “Ik wilde bewijzen wie ze was en bewijzen dat iedereen ongelijk had.

Leden van de familie van Harding hebben zich tegen dit in mei ingediende verzoek verzet. Ze zeggen dat ze DNA-bewijs hebben geaccepteerd dat de moeder van James Blaesing, Elizabeth Ann Blaesing, de dochter was van Harding en Nan Britton. In 2015 bevestigden genetische tests immers een overeenkomst tussen het DNA van Blaesing en dat van twee nakomelingen van Harding. De biologische link van de heer Blaesing met Harding werd officieel bevestigd door AncestryDNA, een divisie van Ancestry.com.

In de aanloop naar de 100-jarige verjaardag van de verkiezing van Harding tot president in 1920 is deze zaak actueel geworden omdat James zich gegriefd voelt. De sponsors van Harding bereiden zich voor dit feest te vieren met upgrades van de site en de herinrichting van een nieuw presidentiël Museum in Marion, de stad in Ohio in de buurt waar hij in 1865 werd geboren. James Blaesing stelt dat hij en zijn moeder niet de erkenning hebben gekregen die ze verdienen in het nieuwe museum. Hoewel de test was gedaan in 2015 en gepubliceerd werd in 2020 heeft niemand van de organisatoren van dit feest met hem contact gehad. Blaesing stelt dat hij dit verdient. Hij wenst dat het verhaal van zijn moeder en het verhaal van zijn grootmoeder worden opgenomen in de musea in deze stad”. Hij zei dat hij hoopte dat door verder DNA-bewijs te leveren van zijn biologische link met Harding meer aandacht aan zijn familie zou worden geschonken.

De rechtszaak van de heer Blaesing om de overblijfselen van Harding te exhumeren uit zijn presidentiële gedenkteken in Marion, is aangevochten door nog een andere tak van de familie.

“Helaas is de wijdverbreide publieke erkenning en acceptatie door de nakomelingen, historici en biografen dat de heer Blaesing de kleinzoon van president Harding is kennelijk, niet genoeg voor hem” beweren zij. Wanneer de rechtbank echter de opdracht van exhumatie verleent dienen een groot aantal kwesties overwogen te worden voordat de verzegelde sarcofaag van het Harding Memorial wordt verstoord voor een DNA-onderzoek van de president.

Hoewel dit verhaal weinig connecties heeft met de Nederlandse genealogie vind ik dit verhaal toch de moeite waard om dit op deze site op te nemen.