Vanuit thuis de geschiedenis van Deventer toegankelijk maken

0
52

Onlangs is Historisch Centrum Overijssel gestart met een pilot waarbij door middel van crowdsourcing de digitale toegankelijkheid van archiefstukken wordt vergroot. De Deventer Stadsresoluties 1566 – 1795 worden ontcijferd met behulp van vrijwilligers, vanuit hun eigen huis. Inmiddels hebben 41 vrijwilligers zich aangemeld voor het project en zijn er al 1000 scans ingevoerd; dit staat gelijk aan 2000 bladzijden handgeschreven tekst!

De Deventer Stadsresoluties 1566 – 1795 zijn de besluiten van het Deventer stadsbestuur, te vergelijken met de huidige notulen van het college van burgemeester en wethouders. In de resoluties is terug te vinden over welke belangrijke zaken werd gesproken in het bestuur van Deventer, welke besluiten zij namen en welke personen daarbij betrokken waren. Een hele interessante en belangrijke bron over de geschiedenis van de stad. Er is wel een probleem: door het oude handschrift en het ouderwetse formele taalgebruik zijn de resoluties niet eenvoudig doorzoekbaar en te begrijpen.

Door middel van crowdsourcing wordt deze bron nu toegankelijk gemaakt. 41 vrijwilligers zijn thuis aan de slag gegaan met het ontcijferen van de oude teksten; ze bekijken de scans en typen de handgeschreven tekst over. Hierdoor zijn de resoluties straks leesbaar voor iedereen en kunnen deze op trefwoord, locatie en persoon worden doorzocht.

Er zijn nog ongeveer 10.000 scans te gaan dus wij kunnen nog wel wat hulp gebruiken. Liefhebbers van de lokale en regionale geschiedenis en met enige voorkennis van oude handschriften kunnen zich aanmelden om te helpen met het ontsluiten van deze bijzondere bron. Aanmelden kan via www.mijnstadmijndorp.nl/app/crowdsourcing.php