V: Wat is de Big Y-700 test aangeboden door Family Tree DNA? Heb ik het nodig?

0
262

Zoals de naam al doet vermoeden, onderzoekt de Big Y-test DNA op het Y-chromosoom, men kan het gebruiken om genealogische problemen in de vaderlijke lijn of met achternamen op te lossen (aangezien achternamen in de meeste culturen de vaderlijke lijn volgt). Y-DNA kan helpen bepalen of twee mannen met dezelfde (of vergelijkbare) achternaam dezelfde mannelijke gemeenschappelijke voorouder delen.

De Big Y-700 bevat eigenlijk twee tests: een die helpt bij het maken van meer verre voorouderlijke bloedverwantschap, en een die helpt bij meer recente bloedverwantschap. Deze tests komen overeen met twee verschillende soorten DNA-markers, STRs en SNPs genoemd:

(STR’s) zijn repeterende secties in het DNA die kunnen variëren tussen populaties en generaties. Deze variatie maakt STR’s ideaal voor het bepalen van nauwere relaties – misschien binnen 10 generaties of zo. Het “700” -gedeelte van de test verwijst naar de 700 STR’s die zijn getest. Het is een upgrade van de 500 (Family Tree DNA biedt ook goedkopere tests die respectievelijk 37, 67 en 111 STR-markers onderzoeken.)

Single nucleotide polymorfismen (SNP’s) zijn enkele varianten in het DNA. Sommige van deze SNP’s zijn vrij syabiel(denk aan tienduizenden jaren!), Terwijl anderen veel sneller veranderen. Deze stabiele aard van veel SNP’s stelt wetenschappers en genealogen in staat om meer te weten te komen over menselijke migratie en de relaties van hun eigen verre voorouders.

Voordelen van de Big Y
De Big Y is het beste voor SNP-analyse. Dit betekent dat de Big Y-test unieke Y-DNA-varianten vindt die alleen uw specifieke vaderlijke lijn draagt. Alleen mannen die een directe vaderlijke lijn met iemand delen (misschien 10 tot 20 generaties) zullen deze SNP’s met deze delen. Gemiddeld vindt de Big Y-test ongeveer 70.000 SNP’s op het Y-chromosoom die deel uitmaken van iemands Y-DNA-handtekening.

Heeft men de Big Y-700 test nodig?
De Big Y-700-test is het meest waardevol voor personen met solide papieren sporen en traditionele Y-DNA-tests die overeenkomen met anderen die verder dan acht generaties teruggaan. Het zal hen helpen verre bloedverwantschap vast te stellen.  Het “700” -gedeelte van de test zou een betere definitie kunnen geven tussen de lijnen waarvan men al weet dat ze gerelateerd zijn. Veel verwante lijnen hebben nul of slechts een paar verschillen op het niveau van 111-markers goed  voor het bepalen van verwantschap, maar onduidelijk als men wil achterhalen welke van de vier broers de voorouder was. De Big Y-700-test zou deze verschillen kunnen vinden.