Utrechtse oorlogsbronnen doorzoekbaar

Vanaf 1 mei kwamen er ruim 75.000 beschrijvingen van archiefstukken, 800 afbeeldingen en ruim 500 boektitels uit deze periode beschikbaar via het Netwerk Oorlogsbronnen. Via dit platform worden de archieven en collecties van Het Utrechts Archief in samenhang met die van andere erfgoedinstellingen gepresenteerd aan een breed publiek, waaronder hieraan ook onderzoek gedaan kan worden.

Utrecht speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. Vanaf het Maliebaanstation, op steenworp afstand van het hoofdkwartier van de NSB, vertrokken de Jodentransporten, terwijl er ook belangrijke verzetsactiviteiten in de stad plaatsvonden.
Deze bewogen geschiedenis vindt zijn weerslag in 43 meter archieven in Het Utrechts Archief. Soms gaat het om slechts enkele stukken, zoals de registers van Utrechtse strafinrichtingen en soms om complete archieven, zoals die van het Militair gezag (met onder meer zuiveringsdossiers) en de collectie Utrechts Verzet, met unieke stukken zoals een lijst met Joodse kinderen die in heel Nederland werden ondergebracht.

In totaal zullen er vanaf 2021 bijna 200.000 scans over de Tweede Wereldoorlog aan de online collectie van Het Utrechts Archief worden toegevoegd.
In de toekomst worden er ook nog Utrechtse films en kranten aan het Netwerk Oorlogsbronnen toegevoegd.

Meer lezen over de collectie WOII? Bekijk www.oorlogsbronnen.nl en WOGIDS toegang op stukken betreffende de Tweede Wereldoorlog