Topotijdreis en de vernieuwing van Google street view

0
484

Topotijdreis is een onmisbaar instrument geworden bij de genealogie om de locale ontwikkelingen bij de topografie gedurende ruim 200 jaar te kunnen volgen. De site https://www.topotijdreis.nl/ is meer dan de moeite waard om te bezoeken. Op topotijdreis.nl zijn verschillende historische kaartschalen gebruikt uit de periode 1815-2015. De site bevat meerdere edities van de volgende kaartseries:

  • kleinschalig: Postroutekaart 1810, Algemene Kaart Nederland en Gemeentekaart;
  • semi-kleinschalig: Kraijenhoffkaart;
  • mid-schalig: Topografische Militaire Kaart, RD050 (1:50.000);
  • grootschalig: Bonnebladen en RD025 (1:25.000).

De site toont de kaarten die tot dat jaar beschikbaar waren. Met name voor de kaarten in de jaren 1800-1900 kan dit betekenen dat er gedurende meerdere jaren dezelfde kaart wordt getoond. De kaart bij een jaartal laat altijd de meest recente gegevens voor het gekozen jaartal zien.

Deze website laat zien hoe een bepaald stukje van Nederland er 50, 100 of 200 jaar geleden uitzag. Zo brengt Topotijdreis vrij nauwkeurig in beeld hoe het landschap in 200 jaar tijd is veranderd, hoe steden zijn gegroeid en nieuw land is gewonnen.

Ook met Google street View en andere kaartarchieven kunt U nu in de tijd terug
De tools en technologie die worden gebruikt om onze wereld in kaart te brengen, worden voortdurend verbeterd en we gaan ervan uit dat we elk deel van de wereld tot in detail kunnen zien via ons telefoon- of laptopscherm.

U bent misschien gewend om adressen en locaties via Google Street View te bekijken, maar wist u dat u hiermee ook terug in de tijd kunt gaan? Uiteraard wordt u beperkt door de datums waarvoor Google Street View-afbeeldingen heeft, maar dit gaat in sommige gebieden nu tientallen jaren terug. Bovendien hebt u nu toegang tot historische foto’s op zowel internet als mobiele apps van Google Maps.