Sjef Smeets draagt archief St. Anna over aan het documentatie centrum Geldrop Mierlo

0
84

Dit is een bijzondere collectie. Ruim een strekkende meter documentatie, oude kranten en foto’s. Alles overzichtelijk gerangschikt in negen archiefdozen. Sjef Smeets uit Geldrop heeft een enorme verzameling archiefmateriaal over het Geldropse St. Anna Ziekenhuis Deze zijn  nu overgedragen aan het Historisch Documentatiecentrum Geldrop-Mierlo.

Dit documentatiecentrum is voortgekomen uit het Historisch Documentatiecentrum Geldrop dat is opgericht in 1979 door de werkgroep Geldrop 1600 – 1920. In de jaren tot 2004 werden alle mogelijke gegevens die betrekking hadden op de gemeente Geldrop verzameld, en na de fusie met Mierlo in 2004 werd ook dit gedeelte van de nieuwe gemeente bij de verzameling gevoegd. De negen dikke archiefdozen van Smeets geven een beeld van de historie van het Geldropse St. Anna Ziekenhuis. Smeets heeft het allemaal verzameld en gebruikt voor zijn boek. ‘St. Anna. De geschiedenis van het zelfstandige St. Anna Ziekenhuis Geldrop 1931-2017.’ Alle documentatie voor het boek staat nu in het Historisch Documentatiecentrum in het gemeentehuis. Smeets werkte van 1970 tot 1990 als lid van het managementteam in het St. Anna. Hij heeft altijd veel geschreven. Hij plaatste een oproep in de krant om foto’s over de historie van het St. Anna te krijgen. Smeets kreeg vijfduizend foto’s en verder nog een hele stapel documenten. Een prachtige basis voor ‘De geschiedenis van het zelfstandige St. Anna Ziekenhuis Geldrop 1931-2017.’ Smeets: “Alles is ontleend aan authentiek materiaal.”

Ik had contact met Thijs, de zoon van dokter Van Kimmenade, de eerste geneesheer-directeur van het St. Anna. Hij had drie kasten met de volledige archieven van zijn vader. Het leverde een schat aan uniek materiaal op. Wat te denken van de briefwisseling tussen dokter Van Kimmenade en de Algemeen Overste in Schijndel over de bevoegdheden en de benaming van Van Kimmenade. Die opteerde zelf voor geneesheer-directeur, de zusters opteerden voor directeur. Of het fotoboekje dat naar de minister in Den Haag werd gestuurd om te laten zien wat de bedenkelijke staat van de verpleegstersverblijven was. Het resultaat was de bouw van de verpleegstersflat.

Ook putte hij uit zijn eigen archief, publieksverslagen van het St. Anna Ziekenhuis en de archieven van het Historisch Documentatiecentrum. ‘De geschiedenis van het zelfstandige St. Anna Ziekenhuis Geldrop, 1931-2017’, laat de geschiedenis van het ziekenhuis zien. “Het materiaal is openbaar en de inhoud kan worden gekopieerd. Het materiaal mag niet worden uitgeleend, vervreemd of vernietigd.