Schepenbanken Made en Hooge en Lage Zwaluwe online

0
104

Afgelopen week zijn er twee nieuwe schepenbankarchieven digitaal beschikbaar gekomen. Het zijn de schepenbanken van Made (1795-1810)  en Hooge en Lage Zwaluwe (1559-1811).

Daarmee is het opnieuw eenvoudiger geworden om diepgravender onderzoek te doen naar stamboom, streek en plaats. Openingstijden van de studiezaal zijn niet meer relevant. Heb je vragen over het gebruik stel je vraag dan via de chat op onze website.

In de schepenbankarchieven vind je een breed scala aan akten zoals bijvoorbeeld schuldbrieven, taxaties, voogdijzaken en criminele zaken. Deze archiefstukken uit de schepenbank zijn een enorme bron aan informatie voor verschillende soorten onderzoek.

Het online beschikbaar stellen van dergelijke oude archieven biedt het grote voordeel voor de onderzoeker dat hij/zij er 24 uur per dag en 365 of 366 dagen van het jaar in kan snuffelen. Bovendien bestaat de mogelijkheid om relevante stukken of pagina’s te downloaden. Dat kan handig zijn voor bv. een publicatie of als je offline wilt werken.

Het betekent wel dat je als bezoeker van de studiezaal dit archief niet meer in papieren vorm kunt inzien. Raadpleging kan alleen nog online via de deze website.

Het schepenbankarchief van Made begint pas heel laat en heeft daarom maar kort bestaan. Voordat Made een eigen schepenbank kreeg viel het onder de schepenbank van Geertruidenberg.

Het schepenbankarchief van Hooge en Lage Zwaluwe is verassend compleet en bevat heel veel mooie en rijke informatie. Het bevat onder meer prachtige series met procesdossiers en voogdij- en boedelrekeningen. Voor mensen die onderzoek doen naar de geschiedenis van beide kernen of als je voorouders er vandaan komen: veel plezier!

zie regionaal archief Tilburg