Scans burgerlijke stand Suriname online

0
101

Goed nieuws voor Surinaamse genealogen en andere geïnteresseerden in het Surinaamse verleden: De openbare aktes uit het archief van de burgerlijke stand van Suriname zijn sinds kort digitaal beschikbaar via de website van het Nationaal Archief én het Nationaal Archief van Suriname (NAS).

Aktes burgerlijke stand

Het gaat om scans van geboorteaktes (1828-1922), erkenningen (1916-1922), huwelijksaktes (1801-1935), huwelijksbijlagen (1856 en 1858), echtscheidingen (1916-1930) en overlijdensaktes (1858-1960) uit Paramaribo. Daarnaast zijn er scans beschikbaar van huwelijksaktes (1860-1941) en overlijdensaktes (1845-1852 en 1864-1928) uit diverse districten van Suriname, zoals Beneden Suriname, Beneden Saramacca, Beneden Para etc. Alle beschikbare scans zijn op de website van het Nationaal Archief te vinden in 2.10.61 Inventaris van de digitale duplicaten van de burgerlijke stand Suriname.

Bezoek aan de studiezaal niet meer nodig

Tot nu toe waren de aktes van de burgerlijke stand van Suriname in het Nationaal Archief alleen beschikbaar op microfiche. Om microfiches te kunnen bekijken is een speciaal microfiches-apparaat nodig. Een bezoek aan de studiezaal was daarom noodzakelijk om de aktes van de burgerlijke stand van Suriname te kunnen bekijken. Met de komst van de scans dat niet meer nodig. Een grote verbetering in de toegankelijkheid van het archief!

Database burgerlijke stand Suriname online 

Op de website van het Nationaal Archief van Suriname is intussen al een volgende stap gezet om het archief nog beter toegankelijk te maken. Vorige week is het eerste deel van de database van de burgerlijke stand van Suriname online gezet. Via deze database zijn de geboorteaangiften die in Paramaribo zijn gedaan tussen 1828 en 1921 op achternaam te doorzoeken. Honderden vrijwilligers hebben samen ruim 63.000 geboorteakten ingevoerd in de database. Het doel is om de database in de toekomst verder uit te breiden met andere aktes. 

Beperkt openbare aktes

Een deel van het archief van de burgerlijke stand van Suriname is nog beperkt openbaar vanwege de privacybescherming. Voor burgerlijke standsarchieven gelden openbaarheidsbeperkingen van 100 jaar voor geboorteaktes, 75 jaar voor huwelijksakten en 50 jaar voor overlijdensaktes. Beperkt openbare aktes zijn uiteraard niet digitaal beschikbaar. Het Nationaal Archief in Suriname is eigenaar van het archief van de burgerlijke stand en bewaart de originele aktes. Voor kopieën van beperkt openbare aktes moet daarom altijd contact worden opgenomen met het archief in Suriname.

Nationaal Archief

2.10.61 Inventaris van de digitale duplicaten van de Burgerlijke Stand Suriname
 

Nationaal Archief Suriname 

Zoeken op naam in Burgerlijke Stand Suriname (1828-1921) www.nationaalarchief.sr/onderzoeken/alle-genealogie/genealogie-burgerlijke-stand/persons