Scans burgerlijke stand Rotterdam online

0
69

Het stadsarchief heeft deze maand bijna 400.000 scans toegevoegd aan de website. Het gaat om scans van geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten uit de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw. Het merendeel is Rotterdams, maar er zitten ook akten tussen van vroeger zelfstandige gemeenten zoals Pernis, Hoogvliet en Overschie. Ze zijn te vinden via Zoeken op personen: https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/stamboom/

Wie historisch onderzoek doet, kan veel nuttige informatie aantreffen in de akten van de burgerlijke stand. Dat kunnen de namen zijn van getuigen bij een huwelijk of de exacte plek van een overlijden. Op sommige akten staan bovendien aantekeningen van ambtenaren. Een voorbeeld daarvan is een overlijdensakte uit 1924  van schippersknecht Lammert Blokland, met daarop de notitie dat de aangifte ‘op een dwaling’ berustte en de akte daarom in opdracht van de rechter was ‘doorgehaald’. Lammert was dus nog springlevend. Een ander voorbeeld is de geboorteakte van Rachel Stokvis uit 1817, waarop een ambtenaar aantekende dat de ouders hadden geweigerd het document te ondertekenen ‘uithoofde van het Paaschfeest’.

Dit soort ogenschijnlijk onbelangrijke details kunnen een onderzoek soms een grote impuls geven. Om die reden zijn de akten van de burgerlijke stand een veel geraadpleegde bron. Tot voor kort moesten onderzoekers daarvoor naar de studiezaal om microfiches te bekijken. Dat is nu niet meer nodig. De microfiches zijn gescand en nu thuis te bekijken via Zoeken op personen.

Behalve scans zijn onlangs ook de indexen van regiogemeenten als Albrandswaard, Ridderkerk en Barendrecht via de website doorzoekbaar gemaakt. Bekijk voor meer informatie het overzicht van beschikbare akten per gemeente

Het betreffen data uit Albrandswaard,  Barendrecht, Bergschenhoek,  Berkel & Rodenrijs, Bleiswijk, Charlois, Cool,  Delfshaven, ‘s-Gravenambacht. Hillegersberg,  Hoek van Holland, Hoogvliet,  IJsselmonde, Katendrecht, Kralingen, Overschie, Pernis. Poortugaal, Rhoon, Ridderkerk, Rijsoord, Rijsoord en Strevelshoek, Rotterdam, Rozenburg, Schiebroek,  en Strevelshoek.