Ruim 700 ansichtkaarten weer online bij het Regionaal Archief Tilburg

0
41

Wie met beelden van anderen werkt, krijgt onvermijdelijk te maken met auteursrechten. Voor de beeldcollectie van Regionaal Archief Tilburg wordt continue onderzoek verricht naar de rechthebbenden van beeldmateriaal. Dit is echter een lastige zoektocht, omdat de maker van een foto vaak met veel moeite, of helemaal niet, te achterhalen is.

In 2018 zorgde een uitspraak van de kantonrechter echter voor een schokgolf bij archiefdiensten door heel Nederland. In de zogenoemde zaak Roovers werd geoordeeld in het nadeel van Erfgoed Leiden en omstreken. De erfgoedinstelling had foto’s online geplaatst van een onbekende fotograaf, die later door de aanklager werden aangemerkt als van fotograaf Roovers, over wiens auteursrechten de aanklager beschikte. Vanwege deze rechtszaak gingen bij erfgoedinstellingen door het hele land afbeeldingen uit voorzorg op zwart. Bij Regionaal Archief Tilburg verdwenen destijds honderden afbeeldingen van de beeldbank.

Dit jaar werd in hoger beroep een nieuwe uitspraak gedaan, die voordeliger is voor de erfgoedsector. Op prentbriefkaarten voor 1950, waarvan de maker onbekend is, rusten geen auteursrechten meer. Dit betekent dat in de beeldcollectie van Regionaal Archief Tilburg ruim 700 ansichtkaarten weer getoond worden en beschikbaar zijn voor beeldaanvragen.   Bekijk hier de volledige collectie ansichtkaarten van Regionaal Archief Tilburg. Aan de hand van de filters zoek je eenvoudig naar historische beelden van je eigen woonplaats.

Het is de hoop dat in de toekomst de beeldbanken van erfgoedinstellingen juist verder gevuld raken, in plaats van verschralen door juridische procedures. Aan de hand van intensief onderzoek naar rechthebbenden en een kritisch oog op nieuwe aanwinsten streeft Regionaal Archief Tilburg naar een rijk gevulde beeldcollectie. Een collectie voor de toekomst met beelden die beschikbaar zijn voor iedereen. Het is te voorzien  dat ook materiaal bij andere beeldbanken nu vrij beschikbaar komt.