RIP Windows 7

0
59

RIP Windows 7: Kan een Chromebook uw nu verouderde laptop vervangen?

Het is officieel. Deze week eindigt de ondersteuning voor Windows 7 omdat Microsoft gebruikers aanspoort om te upgraden naar Windows 10. Hoewel een Windows 7-laptop niet zomaar dood gaat, laat een gebrek aan toekomstige updates het open voor aanvallen.
Dus, is een Chromebook een haalbare vervanging voor uw Windows 7-machine? Laten we het bespreken. Al geruime tijd maakt Microsoft duidelijk dat 14 januari 2020 het einde van de ondersteuning voor updates voor het besturingssysteem zou betekenen. Voor de nabije toekomst zullen programma’s nog steeds worden ondersteund en sommige zullen zelfs updates blijven ontvangen op Windows 7, maar het platform zal niet meer worden gepatcht. In zekere zin is dat goed nieuws, aangezien Windows 7 een van de populairste besturingssystemen ooit is. Het werkt nog steeds op maar liefst 26% van de pc’s die momenteel actief zijn en met ondersteuning van Microsoft eindigt de stekker niet alleen op die miljoenen laptops en desktops, waardoor gebruikers inactieve machines hebben.

Het einde van de ondersteuning betekent echter wel dat het besturingssysteem kwetsbaar is voor exploits en andere beveiligingsproblemen. Microsoft wil uiteraard dat gebruikers upgraden van Windows 7 naar Windows 10, maar er zijn andere opties en een daarvan is een Chromebook.

Chrome OS is min of meer alleen de Chrome-browser, maar draait op de hele machine. Je hebt toegang tot al je favoriete websites zonder je zorgen te maken over virusbescherming of updates – ze zijn beide gratis, ingebouwd en automatisch. Bovendien is er nog een enorm voordeel aan het kopen van een Chromebook. Chromebooks zijn in de meeste gevallen goedkoper dan vergelijkbare Windows-machines. Je krijgt een goedkoper stuk hardware dat, eerlijk gezegd, ook tegen dezelfde prijs beter zal werken dan een Windows-machine. Low-end Windows-laptops ondervinden meestal na verloop van tijd prestatieproblemen tijdens het downloaden van programma’s en bestanden. Zelfs high-end machines hebben hier uiteindelijk problemen mee, dus het ‘goedkope’ spul gaat nog sneller problemen hebben.

Er is echter een heel belangrijk voorbehoud bij het kopen van een Chromebook. Chromebooks hebben allemaal een ingebouwde einde levensduur. Windows-versies worden over het algemeen ongeveer 10 jaar bijgewerkt, ongeacht de hardware waarop ze zich bevinden, maar Chromebooks krijgen over het algemeen slechts 6-8 jaar updates. Deze updates zijn eenvoudiger en zijn allemaal gratis, maar als u een Chromebook koopt, moet u dit doen wetende dat deze uiteindelijk geen updates meer ontvangt. Aan de andere kant, Google heeft die datums de laatste tijd verlengd.. Gebruik je je oude laptop voornamelijk om op internet te surfen, door Facebook te bladeren en YouTube-video’s te bekijken? In dat geval zijn Chromebooks misschien perfect geschikt voor u. Voor mensen die zeer specifieke apps nodig hebben in hun workflow of zelfs in hun persoonlijke leven, is Chrome OS gewoon geen optie.

Gelukkig zijn er Chromebooks beschikbaar voor vrijwel elke prijs. zie hier een paar opties die aantrekkelijk zijn.

Lenovo Chromebook C340 / C330: Van deze twee heeft de Lenovo C330 de voorkeur. Het biedt low-end specificaties, een solide batterijduur en een 2-in-1 ontwerp dat handig is voor mediaconsumptie. De prijs is meestal rond de $ 250 – $ 300 voor beide. (C340 EOL: 2026)

Samsung Chromebook 4+: , is niet Samsung, maar de Chromebook 4+, Het biedt een 15,6-inch scherm, Intel Celeron-processor en een strak ontwerp voor minder dan $ 300. (Chromebook 4+ EOL: 2026)

Lenovo Chromebook 100e: is een machine die lichte taken moet uitvoeren en beschikbaar voor een prijs van $ 170 of minder. (100e EOL: 2026)

Samsung Chromebook Plus v2 / ASUS Chromebook C434: Beiden hebben enkele van de beste “betaalbare-premium” Chromebooks met de Chromebook Plus v2 en C434. Beiden bieden Intel m3-chips die meer geschikt zijn dan Celeron, samen met betere beeldschermen en bouwkwaliteit. Beide kosten tussen de $ 450 – $ 500. (Chromebook Plus v2 EOL: 2024 – C434 EOL: 2026)

Google Pixelbook Go: is de Google Pixelbook Go omdat deze snelle prestaties, geweldige luidsprekers en een goed scherm biedt maar kost wel $ 649, maar voor sommigen is het misschien de moeite waard. (Pixelbook Go EOL: 2026)

zie verder