Regionaal Archief Tilburg zet ruim 700 ansichtkaarten weer online

0
113

Wie met beelden van anderen werkt, krijgt onvermijdelijk te maken met auteursrechten. Voor de beeldcollectie van Regionaal Archief Tilburg wordt continue onderzoek verricht naar de rechthebbende van beeldmateriaal. Dit is echter een lastige zoektocht, omdat de maker van een foto vaak met veel moeite, of helemaal niet, te achterhalen is. Net als onze collega archieven, hebben we in Tilburg als doel om zoveel mogelijk historisch materiaal toegankelijk te maken voor het publiek. Waarbij de auteursrechten altijd zorgvuldig worden afgewogen.

Dit jaar werd in hoger beroep een nieuwe uitspraak gedaan, die voordeliger is voor de erfgoedsector. Op prentbriefkaarten voor 1950, waarvan de maker onbekend is, rusten geen auteursrechten meer. Dit betekent dat in de beeldcollectie van Regionaal Archief Tilburg vanaf vandaag ruim 700 ansichtkaarten weer getoond worden en beschikbaar zijn voor beeldaanvragen.

Bekijk hier de volledige collectie ansichtkaarten van Regionaal Archief Tilburg. Aan de hand van de filters zoek je eenvoudig naar historische beelden van je eigen woonplaats.

Beeld voor de toekomst

Het is de hoop dat in de toekomst de beeldbanken van erfgoedinstellingen juist verder gevuld raken, in plaats van verschralen door juridische procedures. Aan de hand van intensief onderzoek naar rechthebbende en een kritisch oog op nieuwe aanwinsten streeft Regionaal Archief Tilburg naar een rijk gevulde beeldcollectie. Een collectie voor de toekomst met beelden die beschikbaar zijn voor iedereen.