Regionaal Archief Tilburg: een podcast over vondsten uit het depot

0
73

De Depot Show: een podcast over vondsten uit het depot

Op 14 juni lanceert Regionaal Archief Tilburg een nieuwe podcastserie: de Depot Show. In de depots van het archief ligt veel moois verscholen, waar bijzondere verhalen over te vertellen zijn. In een serie van vijf afleveringen worden parels uit de collectie belicht.


Podcasts zijn bijna niet meer weg te denken uit de manier waarop mensen naar verhalen luisteren of kennis tot zich nemen. Veel medewerkers van het archief zijn fervente luisteraars. De toegankelijkheid van het medium maakt het zeer geschikt om verhalen bij archiefstukken te vertellen. Sterre Schlink, die de productie van de Depot Show voor haar rekening nam, legt uit: “Vanaf het eerste moment dat ik begon met werken in Regionaal Archief Tilburg was ik verrast over de hoeveelheid mooie dingen in het depot. Nog steeds denken mensen vaak dat een archief stoffig is, maar dat voel ik hier nooit. Het voelt eerder als schatzoeken. Bij elke doos die je openmaakt, kun je iets heel bijzonders vinden. Dat is precies wat mijn collega’s dan ook nogal eens overkomt: iets heel bijzonders vinden.” Na een vondst wordt onderzoek gedaan naar de verhalen achter de stukken. Door die verhalen te vertellen in een podcast, maakt het archief ze toegankelijk voor iedereen. Sterre merkt op: “Hoe mooi is het niet dat je zelf geen onderzoek hoeft te doen, dat is al voor je gedaan. Mijn collega’s vertellen je in de Depot Show graag over spannende, bijzondere, gekke of verbazingwekkende verhalen achter de stukken uit het depot.”


Elke aflevering gaat in op een enkele vondst of een verzameling stukken die bij elkaar horen. Dat kan van enkele eeuwen terug zijn, maar ook van ‘slechts’ vijftig jaar geleden. Eén aflevering gaat in op een proces-verbaal uit Gilze en Rijen, waarin een Franse vrouw langs de kant van de weg wordt gevonden. Ineens komt ze voor in de stukken, maar net zo snel is ze eruit verdwenen. Een collega werd door haar verhaal gegrepen en startte een speurtocht omdat ze wilde weten hoe het met haar is afgelopen.


Een andere aflevering belicht het fenomeen haarschilderijen. Tot halverwege de vorige eeuw werden van overleden personen herdenkingsschilderijen gemaakt, niet met verf, maar met afgeknipt haar van die persoon. Creepy? Een beetje. Het archief heeft een aantal van deze werken in de collectie. Je hoort in de podcast hoe die werken werden gemaakt en wie de personen achter de haarschilderijen waren.


De podcast stelt het archief in de gelegenheid om archiefstukken te belichten, die minder vaak onderzocht worden. De gehele collectie omvat de archieven van Dongen, Drimmelen, Oisterwijk, Oosterhout, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Loon op Zand en Tilburg. In de loop van de Depot Show komen veel van deze verschillende gemeenten voorbij en wordt uit verschillende tijdsperiodes geput. Veel verhalen kun je verbinden aan de hedendaagse tijd omdat ze over thema’s gaan die nu ook spelen. Geschiedenis is niet iets van ver weg, je kunt het linken aan iets wat nu om de hoek gebeurt, het is herkenbaar en houdt je een spiegel voor.
De eerste aflevering van de Depot Show is vanaf 14 juni te beluisteren. De volgende afleveringen verschijnen iedere 2e woensdag van de maand. Vanaf www.regionaalarchieftilburg.nl en je favoriete podcast-app. De trailer en muziek zijn gemaakt door Job van Etten, het logo is ontworpen door DingDong, productie en mixage is gedaan door Sterre Schlink.


Waarom iedereen moet luisteren? Sterre verwoordt het al volgt: “Met deze podcast stap je even een andere wereld in. Je gaat je verbazen over hoe de dingen vroeger gingen. Het proces-verbaal uit de derde aflevering is een stukje papier, maar er zit een enórm verhaal achter. Hoe vet is het dat iemand dat helemaal heeft uitgezocht en het aan je vertelt?”