Prins Philip Mountbatten, hertog van Edinburgh

0
169

Prins Philip, hertog van Edinburgh (geboren Prins Philip van Griekenland en Denemarken , 10 juni 1921) is de echtgenoot van koningin Elizabeth II . Hij is de langstzittende en oudste echtgenoot ooit van een regerende Britse monarch en het oudste mannelijke lid ooit van de Britse koninklijke familie.

Prins Philip, lid van het Huis Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg , werd in Griekenland geboren in de Griekse en Deense koninklijke families , maar zijn familie werd uit Griekenland verbannen toen hij nog een baby was. Na zijn opleiding in Frankrijk, Engeland, Duitsland en Schotland trad hij in 1939 op 18-jarige leeftijd toe tot de Britse Royal Navy . Vanaf juli 1939 begon hij te corresponderen met de 13-jarige prinses Elizabeth (zijn derde nicht via Queen Victoria en de oudste dochter en erfgename vermoedelijk van koning George VI ) die hij voor het eerst had ontmoet in 1934. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij bij de vloot van de Middellandse Zee en de Stille Oceaan.

Na de oorlog kreeg Philip van George VI toestemming om met Elizabeth te trouwen. Vóór de officiële aankondiging van de verloving verliet hij zijn Griekse en Deense koninklijke titels, bekeerde hij zich van de Grieks orthodox tot anglicaan en werd hij een genaturaliseerd Brits onderdaan , waarbij hij de achternaam Mountbatten aannam van zijn grootouders van moederskant. Na een officiële verloving van vijf maanden, als luitenant Philip Mountbatten, trouwde hij op 20 november 1947 met Elizabeth . Vlak voor het huwelijk verleende de koning hem de titel van Zijne Koninklijke Hoogheid en de titel Hertog van Edinburgh . Philip verliet de actieve dienst en bereikte de rang van kapitein ter zee, toen Elizabeth in 1952 koningin werd. Zijn vrouw, de koningin, maakte hem in 1957 prins van het Verenigd Koninkrijk .

Prins Philip van Griekenland en Denemarken werd op 10 juni 1921 geboren in Mon Repos op het Griekse eiland Corfu, de enige zoon en vijfde en laatste kind van prins Andrew van Griekenland en Denemarken en prinses Alice van Battenberg . Philips vier oudere zussen waren Margarita , Theodora , Cecilie en Sophie . Hij werd gedoopt in de Grieks-orthodoxe kerk. Zijn peetouders waren koningin Olga van Griekenland (zijn grootmoeder van vaders kant) en de burgemeester van Corfu.

Kort na de geboorte van Philip stierf zijn grootvader van moederskant, prins Louis van Battenberg , toen bekend als Louis Mountbatten, Markies van Milford Haven, in Londen. Louis was een genaturaliseerd Brits staatsburger, die, na een carrière bij de Royal Navy , tijdens de Eerste Wereldoorlog afstand had gedaan van zijn Duitse titels en de achternaam Mountbatten had aangenomen. Na een bezoek aan Londen voor de herdenking, keerden Philip en zijn moeder terug naar Griekenland, waar prins Andrew was achtergebleven om het bevel te voeren over een legerdivisie die verwikkeld was in de Grieks-Turkse oorlog (1919-1922) .

De oorlog verliep slecht voor Griekenland en de Turken boekten grote winsten. In december heeft een revolutionaire rechtbank Prins Andrew voor het leven uit Griekenland verbannen.  Het Britse marineschip HMS Calypso evacueerde de familie van prins Andrew, waarbij Philip in veiligheid werd gebracht in een wieg gemaakt van een fruitkist. Philips familie ging naar Frankrijk, waar ze zich vestigden in de Parijse voorstad Saint-Cloud in een huis dat hun was uitgeleend door zijn tante, prinses George van Griekenland en Denemarken .
Philip werd voor het eerst opgeleid op een Amerikaanse school in Parijs, gerund door Donald MacJannet, die Philip omschreef als een “ruige, onstuimige maar altijd opmerkelijk beleefde” jongen. In 1928 werd hij naar het Verenigd Koninkrijk gestuurd om naar de Cheam School te gaan , waar hij bij zijn grootmoeder van moederskant in Kensington Palace en zijn oom, George Mountbatten, 2nd Marquess of Milford Haven , in Lynden Manor in Bray, Berkshire woonde.  In de volgende drie jaar trouwden zijn vier zussen met Duitse prinsen en verhuisden naar Duitsland. Zijn moeder werd in een gesticht geplaatst nadat de diagnose schizofrenie was gesteld, en zijn vader verhuisde naar een kleine flat in Monte Carlo. Philip had de rest van zijn jeugd weinig contact met zijn moeder.  In 1933 werd hij naar Schule Schloss Salem in Duitsland gestuurd , dat het “voordeel had dat schoolgeld werd bespaard” omdat het eigendom was van de familie van zijn zwager Berthold, markgraaf van Baden . Met de opkomst van het nazisme in Duitsland , vluchtte de joodse oprichter van Salem, Kurt Hahn , voor vervolging en stichtte de Gordonstoun- school in Schotland. Na twee termijnen in Salem verhuisde Philip naar Gordonstoun. In 1937 kwam zijn zus Cecilie , haar echtgenoot ( Georg Donatus, Erfelijke Groothertog van Hessen), haar twee jonge zonen en haar schoonmoeder om bij een vliegtuigongeluk in Oostende Philip, toen zestien jaar oud, woonde de begrafenis in Darmstadt bij. [15] Het jaar daarop stierf zijn oom en voogd Lord Milford Haven aan beenmergkanker.

Nadat hij Gordonstoun in 1939 had verlaten, trad Prins Philip toe tot de Royal Navy en studeerde het jaar daarop af aan het Royal Naval College, Dartmouth , als de beste cadet in zijn cursus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef hij dienen in de Britse strijdkrachten, terwijl twee van zijn zwagers, prins Christoffel van Hessen en Berthold, markgraaf van Baden , aan Duitse zijde vochten.  Hij kreeg de opdracht als adelborst in januari 1940. Philip bracht vier maanden door op het slagschip HMS Ramillies , waar hij konvooien van de Australian Expeditionary Force in de Indische Oceaan beschermde, gevolgd door kortere posten op HM ShipsKent , Shropshire en in Ceylon (nu Sri Lanka). Na de invasie van Griekenland door Italië in oktober 1940 werd hij overgeplaatst van de Indische Oceaan naar het slagschip HMS  Valiant in de Mediterranean Fleet . Hij was onder meer betrokken bij de Slag om Kreta en werd genoemd in berichten voor zijn dienst tijdens de Slag om Kaap Matapan , waarin hij de zoeklichten van het slagschip controleerde.

Philip ontving ook het Griekse Oorlogskruis van Moed. [17] Plichten van mindere glorie omvatten het stoken van de ketels van het troepentransportschip RMS Empress of Russia . Hij werd gepromoveerd tot derde luitenant na een reeks cursussen in Portsmouth waarin hij het hoogste cijfer behaalde in vier van de vijf secties van het kwalificerende examen.  In juni 1942 werd hij benoemd tot lid van de V en W klasse torpedojager HMS Wallace , die betrokken was bij konvooi-escortetaken aan de oostkust van Groot-Brittannië, evenals bij de geallieerde invasie van Sicilië. Promotie tot tweede luitenant volgde op 16 juli 1942. In oktober van hetzelfde jaar werd hij eerste luitenant van HMS Wallace , op 21-jarige leeftijd een van de jongste eerste luitenants bij de Royal Navy. Tijdens de invasie van Sicilië, in juli 1943,redde hij als tweede bevelhebber van HMS Wallace zijn schip van een nachtelijke bommenwerper aanval. Hij bedacht een plan om een vlot met rookdrijvers te lanceren dat de bommenwerpers met succes afleidde waardoor het schip ongemerkt weg glipte. In 1944 stapte hij over naar de nieuwe torpedobootjager, HMS Whelp , waar hij dienst deed bij de British Pacific Fleet in de 27th Destroyer Flotilla. Hij was aanwezig in de Baai van Tokio toen het instrument van Japanse overgave werd ondertekend. In januari 1946 keerde Philip met de Whelp terug naar het Verenigd Koninkrijk en werd hij als instructeur geplaatst bij HMS Royal Arthur

In 1939 toerde koning George VI en koningin Elizabeth door het Royal Naval College, Dartmouth . Tijdens het bezoek vroegen de koningin en graaf Mountbatten aan Philip om de twee dochters van de koning, Elizabeth en Margaret , te begeleiden , die Philip’s achter-achterklein nichten waren via koningin Victoria. Elizabeth werd verliefd op Philip en ze begonnen brieven uit te wisselen toen ze dertien was. Uiteindelijk, in de zomer van 1946, vroeg Philip de koning om de hand van zijn dochter. De koning willigde zijn verzoek in, op voorwaarde dat elke formele verloving werd uitgesteld tot de eenentwintigste verjaardag van Elizabeth in april daaropvolgend.  In maart 1947 had Philip zijn Griekse en Deense koninklijke titels opgegeven, had hij de achternaam Mountbatten uit de familie van zijn moeder overgenomen en was hij een genaturaliseerd Brits onderdaan geworden.  De verloving werd op 10 juli 1947 aan het publiek bekendgemaakt. De dag voorafgaand aan zijn huwelijk schonk koning George VI de stijl Zijne Koninklijke Hoogheid aan Philip, en op de ochtend van het huwelijk, 20 november 1947, werd Philip hertog van Edinburgh.  Na hun huwelijk namen de hertog en hertogin van Edinburgh hun intrek in Clarence House . Hun eerste twee kinderen werden geboren: prins Charles in 1948 en prinses Anne in 1950.

Philip wilde zijn maritieme carrière graag voortzetten, hoewel hij zich ervan bewust was dat de toekomstige rol van zijn vrouw als koningin uiteindelijk zijn ambities zou overschaduwen. Desalniettemin keerde Philip na zijn huwelijksreis terug naar de marine, eerst in een bureaubaan bij de Admiraliteit en later op een stafcursus aan het Naval Staff College in Greenwich . Vanaf 1949 was hij gestationeerd op Malta, nadat hij was aangesteld als eerste luitenant van de destroyer HMS Checkers , het leidende schip van de 1st Destroyer Flotilla in de Mediterranean Fleet. In juli 1950 werd hij gepromoveerd tot kapitein-luitenant en kreeg hij het bevel over het fregat HMS Magpie . Hij werd gepromoveerd tot kapitein in 1952,  maar zijn actieve maritieme carrière eindigde in juli 1951.  In 1960 trad hij toe tot The Castaways ‘Club , nadat hij was geïntroduceerd door zijn neef David Mountbatten, 3de Markies van Milford Haven , waardoor hij in nauw contact kon blijven met veel van zijn maritieme tijdgenoten.​

Omdat de koning in slechte gezondheid verkeerde, werden prinses Elizabeth en de hertog van Edinburgh elk op 4 november 1951 benoemd tot lid van de Privy Council, na een rondreis van kust tot kust door Canada te hebben gemaakt. Eind januari van het jaar daarop gingen Philip en zijn vrouw op reis door het Gemenebest. Op 6 februari 1952, toen ze in Kenia waren, stierf Elizabeth’s vader en werd ze koningin. Het was Philip die het nieuws van de dood van haar vader aan Elizabeth in Sagana Lodge vertelde , en de koninklijke partij keerde onmiddellijk terug naar het Verenigd Koninkrijk.

De toetreding van Elizabeth tot de troon bracht de vraag naar de naam van het koninklijk huis naar voren. De oom van de hertog, Louis Mountbatten, 1st Graaf Mountbatten van Birma , was voorstander van de naam House of Mountbatten , aangezien Elizabeth doorgaans Philips achternaam zou hebben aangenomen bij het huwelijk. Maar toen koningin Mary, Elizabeths grootmoeder van vaders kant, van deze suggestie hoorde, bracht ze de Britse premier Winston Churchill op de hoogte , die later zelf de koningin adviseerde een koninklijke proclamatie uit te vaardigen waarin werd verklaard dat het koninklijk huis bekend zou blijven als het huis van Windsor. In 1960, enkele jaren na de dood van koningin Mary en het aftreden van Churchill, vaardigde de koningin een algemene maatregel van bestuur uit waarin werd verklaard dat de achternaam van mannelijke afstammelingen van de hertog en de koningin die niet als koninklijke hoogheid zijn gestileerd, of met de titel als Prins of prinses, Mountbatten-Windsor zou zijn . Als gemalin van de koningin steunde Philip zijn vrouw in haar nieuwe taken als soeverein, en vergezelde haar bij ceremonies zoals de staatsopening van het parlement in verschillende landen, staatsdiners en buitenlandse reizen.

Hij is het langstlevende mannelijke lid van de Britse koninklijke familie. Het record voor de langstlevende mannelijke afstammeling van koningin Victoria wordt momenteel gehouden door Michaël I van Roemenië en voormalig prins van Hohenzollern-Sigmaringen die 96 jaar, 1 maand en 5 dagen oud werd. Prins Philip heeft dit record op 15 december 2016 overtroffen. De langst levende vrouwelijke afstammeling van koningin Victoria is haar kleindochter Alice van Albany (1883 – 1981).

via GensDataPro met dank aan Bas Wilschut
via GensDataPro
bron: wikipedia