Oudste röntgenfoto’s van Nederland naar het HCL

0
129
De röntgenafdeling van het ziekenhuis Calvariënberg in 1920. Bron: HCL Beeldbank, fotograaf onbekend, fotocollectie GAM, nr. 39951

Op woensdag 25 januari hebben we een bijzondere schenking in ontvangst mogen nemen: 11 van de oudste röntgenfoto’s van Nederland, in 1896 gemaakt door dokter Lambert van Kleef. Deze foto’s zijn onderdeel van een grotere collectie die nu volledig door ons bewaard wordt.

Eén van de röntgenfoto’s is die van de hand van Lambert’s dochter Bertha. Zij moest daarvoor destijds bijna anderhalf uur stilzitten! Het resultaat mocht er echter zijn, de stralen gingen zo ‘door het menschelijk vleesch heen’. 

Een andere bijzondere is die van het voetje van een achtjarig jongetje. Dit voetje was geamputeerd nadat het jongetje onder een tram was gekomen. Maar liefst vier uur lang stelde Van Kleef dit voetje bloot aan de röntgenstraling. Daarvoor had hij het voetje eerst met twee spijkers aan een houten plank bevestigd.

Röntgen

Wat deze röntgenfoto’s met name bijzonder maakt is dat het waarschijnlijk de oudste van Nederland zijn. Zo weten we dat de foto van de hand van Bertha van Kleef in januari 1896 is gemaakt. Dat was maar een paar weken nadat de Duitse arts Wilhelm Röntgen zijn eerste wetenschappelijke publicatie deed over röntgenstraling. In 1901 zou hij de eerste winnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde worden vanwege zijn ontdekking. 

Lees over de omzwervingen van de foto’s