Openbare genealogische databases kunnen worden gebruikt om iedereen te identificeren

0
158

Israëlische wetenschappers zeggen dat openbare genealogische databases kunnen worden gebruikt om iedereen te identificeren.

Onlangs verscheen een rapport in Science Magazine dat suggereert dat naarmate DNA-databases blijven groeien, onderzoekers in staat zullen zijn om iedereen in de VS te identificeren op basis van een monster van hun DNA.

Consumentengenomics-databases hebben inmiddels de omvang van miljoenen individuen bereikt, die door de politie wordt gebruikt voor recherche doelen.

“Met behulp van genomische gegevens van 1,28 miljoen individuen die zijn getest met consumentengenomica, werden de mogelijkheden van deze techniek onderzocht. Niet minder dan  60% van de zoekopdrachten naar personen van Europese afkomst resulteerde in een match met verre neven of nichten. “Ook zou de techniek in de nabije toekomst bijna elk Amerikaanse persoon  van Europese afkomst kunnen traceren. Met deze techniek is het ook mogelijk onderzoeksdeelnemers van een openbaar DNA-sequencingproject te identificeren. In één opmerkelijk geval, volgens het rapport, gebruikte de politie forensische genealogisch onderzoek om de Golden State Killer op te sporen. Onderzoekers genereerden een genoombreed profiel van de dader uit een steekproef van een plaats delict en uploadden het profiel naar GEDmatch ~ 1 miljoen DNA-profielen. De GEDmatch-zoekopdracht identificeerde een neef van de derde graad. Uitgebreide genealogische gegevens traceerden de identiteit van de dader, dat werd bevestigd door een standaard DNA-test.

Tussen april en augustus 2018 werden naar verluidt ten minste 13 gevallen opgelost door forensische genealogische zoekopdrachten. De meeste van deze onderzoeken waren gericht op cold cases, waarbij men zelfs na decennia van onderzoek de dader niet kon identificeren.

MyHeritage is een online genealogie platform met web-, mobiele en softwareproducten en -diensten dat voor het eerst werd ontwikkeld en gepopulariseerd door het Israëlische bedrijf MyHeritage in 2003. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Or Yehuda, Israël, met extra kantoren in Tel Aviv, Lehi, Utah. Kiev, Oekraïne en Burbank, Californië.

Gebruikers van dit platform kunnen stambomen maken, foto’s uploaden en doorbladeren, en miljarden wereldwijde historische records doorzoeken, naast andere functies. Sinds 2015 ondersteunt de service 42 talen en heeft het wereldwijd ongeveer 80 miljoen gebruikers. In januari 2017 werd gemeld dat MyHeritage 35 miljoen stambomen op haar website heeft staan.

De auteurs van het rapport waarschuwen dat “hoewel beleidsmakers en het grote publiek voorstander zijn van dergelijke verbeterde forensische capaciteiten voor het oplossen van misdaden, het vertrouwt op databases en diensten die voor iedereen toegankelijk zijn. Zo kan dezelfde techniek ook worden gebruikt voor schadelijke doeleinden, zoals het opnieuw identificeren van proefpersonen op basis van hun genetische gegevens. ” Er dient een duidelijk beleid voor wetshandhaving bij het gebruik van familiale zoekopdrachten te worden geformuleerd die de autonomie van deelnemers aan genetische studies respecteert

https://www.israel365news.com/115128/israeli-scientists-say-public-genealogy-databases-can-be-used-to-identify-everybody/