Openbaarheidsdag bij het Nationaal Archief

0
58

In een normaal jaar organiseert het Nationaal Archief de openbaarheidsdag op de eerste werkdag van het nieuwe jaar.
In verband met corona is dit nu uitgesteld tot 20 januari. Evenals elk jaar komen ook nu weer duizenden archieven vrij, die openbaar in te zien zijn. Een greep uit de vrijkomende archieven:

De notulen van de ministeraad uit 1995.
Hierin is veel aandacht voor de gebeurtenissen met de moslimenclave in Sebrenica, waar het Nederlandse bataljon Dutchbat gevestigd was.

Verder aandacht voor het idee over de privatisering van het zorgstelsel en van de Nederlandse spoorwegen.

Tweede wereldoorlog
Ook dit jaar weer nieuwe documenten over de tweede wereldoorlog: verslagen over de gruwelijke omstandigheden in de concentratie- en vernietigingskampen; de jodenvervolging in Nederland en de razzia in Putten.
Uit stukken van na de oorlog is te lezen hoe moeilijk het was en hoe langzaam het ging om oorlogsslachtoffers uit gevangenissen en kampen naar Nederland te halen.
De tijd na de oorlog wordt ook gekenmerkt door de grote angst voor het communisme; de Nederlands veiligheidsdienst deed veel moeite om informatie te verzamelen over communistische sympathie├źn.
Ook de stamboeken van militairen die in dienst van het KNIL waren ingezet tijdens WO II en de daaropvolgende dekolonisatie-oorlog.

Hier kunt u de volledige lijst van nu openbaar gemaakte archieven downloaden.