Oekraïense genealogie

0
126

Ook in Nederland treft men tegenwoordig genealogen met wortels in en rond Oekraïne. Zij kunnen hun onderzoek voortzetten tijdens de pandemie met de lancering van NashiPredky@Home, een maandelijkse webinar-series over Oekraïense geschiedenis en genealogie. Organisator is het Oekraïense Geschiedenis en Onderwijs Centrum, een non-profit organisatie waarvan de missie is om generaties te verbinden door het vertellen van verhalen van Oekraïne en Oekraïense buitenlanders via haar museum en archieven.

Het eerste deel in deze serie was op woensdag 15 juli, om 19:00 Eastern Time uitgezonden. Het was een presentatie door UHEC Archivaris Mike Andrec, “Inleiding tot archieven,” dat het wie, wat, waarom, en hoe van archieven onderzoekt, hoe ze verschillen van bibliotheken, en wat voor soort interessante informatie er kan worden gevonden. Voorbeelden uit de archieven van de UHEC en andere repositories werden besproken. Deze lezing was gericht op beginners en zal nuttig zijn voor genealogen en niet-academische historici van alle soorten.

De woensdag er op – 22 juli, om 19:00 uur, begint het Centrum met zijn eerste maandelijkse “Virtual Office Hours”, een maandelijkse serie om hulp te krijgen met je historische puzzels. Heeft u een document dat u niet kunt lezen of niet begrijpt, erfstukken waar u meer over wilt weten, of een ander raadsel met betrekking tot Oekraïne, stuur dan foto’s van uw documenten, erfstukken of ander materiaal naar genealogy@UkrHEC.org ten minste een week voor de Virtual Office Hours datum, en we zullen een paar hoofd-scratchers selecteren en online bespreken. U bent van harte welkom om te luisteren, ook als u geen materiaal hebt ingezonden.

Tot eind 2020 staan er extra maandelijkse gesprekken en virtuele kantooruren op de planning.

Alle (bovenstaande) webinars zijn GRATIS, maar registratie is vereist. Ze worden gehouden via het GoToWebinar platform. Meer informatie en registratie voor elk evenement is beschikbaar op https://www.ukrhec.org/calendar