Nieuwe bronnen beschikbaar in Alkmaar en ambt Ommen

0
110

Collectie overijssel

In de maand januari 2022 zijn er een aantal nadere toegangen op geboorteakten van de Burgerlijke Stand verschenen:

  • Ambt Ommen, geboortes 1843 – 1858

Deze nadere toegangen kunnen geraadpleegd worden via onze website en via www.wiewaswie.nl.

Regionaal Archief in Alkmaar 

Het Regionaal Archief in Alkmaar heeft de registers van de burgerlijke stand uit de jaren 1811-1971 gedigitaliseerd.

Het gaat om de burgerlijke stand uit het hele werkgebied van het archief, dat loopt van Texel tot en met Castricum. Samen zijn het bijna honderdduizend scans. De scans zijn vanaf nu overal in te zien via de website van het archief. Dat maakt het een stuk makkelijker om onderzoek te doen naar voorouders.

In de delen van de burgerlijke stand is bijgehouden wanneer mensen geboren werden, trouwden en overleden. Bij die gelegenheden werden akten opgemaakt: geboorteakten, huwelijksakten en overlijdensakten dus. Deze akten vormen een belangrijke bron voor historisch onderzoek, vooral voor stamboomonderzoek. De oudste akten stammen uit 1811. Het Regionaal Archief werkt al jaren aan het digitaal toegankelijk maken van de collectie. Belangrijke reeksen archieven zijn volledig gescand. Intussen zijn er meer dan 3,2 miljoen scans van archiefstukken online te bekijken. Zo zijn sinds kort ook de oude rechterlijke archieven uit de hele regio volledig via de website in te zien, net als de oude notarisarchieven. Een deel van de gescande archieven is op naam te doorzoeken: er zijn al ruim 2,5 miljoen namen te vinden. Ook de toegevoegde akten van de burgerlijke stand worden op termijn op naam doorzoekbaar gemaakt.

Overigens zijn niet alle delen van de burgerlijke stand die het Regionaal Archief in huis heeft nu gescand. Een deel daarvan was namelijk al beschikbaar via de website wiewaswie.nl. Alle openbare akten van de burgerlijke stand uit de regio zijn zo nu online te raadplegen.
Burgerlijke stand van Alkmaar
Burgerlijke stand van andere gemeenten uit de regio