mtDNA-onderzoek

0
77

mtDNA-onderzoek

Op maandag 2 maart werd het startschot gegeven van ‘MamaMito’ (*Moeder-mitochondrium) een nieuw ‘citizen science’-project.
Het doel is dat zoveel mogelijk Vlamingen hun moederlijke stamlijn opstellen en kennismaken met hun ‘voormoeders. ’In stamboomonderzoek beperken veel mensen hun speurtocht tot de vaderlijke lijn of de stamlijn van de familienaam. Daar wil ‘MamaMito’ verandering in brengen. “Op dit moment gaat veel aandacht naar onze voorvaders, maar onze familiegeschiedenis wordt uiteraard ook gevormd door onze voormoeders”, zegt genetisch genealoog Maarten Larmuseau (Leuven). Dat het woord ‘voormoeder’ zelfs niet in het Van Dale woordenboek is opgenomen, illustreert dat zij vaak verborgen blijven. “Het is bovendien natuurlijk een stuk moeilijker om de moederlijke stamlijn – van jouw moeder naar haar moeder naar haar moeder en zo verder – op te stellen omdat de familienaam elke generatie verandert. Daarom willen we met dit project voor de nodige ondersteuning zorgen.”
Geïnteresseerde deelnemers vinden via de website van het project allerhande tips en bronnen om zelf aan de slag te gaan. Verder zullen er ook verschillende lezingen plaatsvinden om Vlamingen warm te maken voor de zoektocht naar hun ‘voormoeders’.

Genetisch onderzoek

Op basis van de stambomen die de deelnemers opstellen worden uiteindelijk 200 koppels geselecteerd: allemaal duo’s die een verre voormoeder met elkaar gemeen hebben. Deze koppels worden vervolgens uitgenodigd voor een kosteloos genetisch onderzoek.
“Dit onderzoek analyseert het mitochondriaal DNA: dat is genetische informatie die enkel via de moederlijke stamlijn wordt overgedragen. Op deze manier kan men meer te weten komen over de genetische variatie in het mitochondriale DNA tussen en binnen families in Vlaanderen. En tegelijkertijd komen de deelnemers meer te weten over de eigen afkomst en familiegeschiedenis.

Meer informatie vindt u op de website mamamito.be