Moergestel Nieuws gedigitaliseerd

0
51

Ruim drie jaar nadat in januari 2019 het weekblad Moergestel Nieuws werd geschonken aan de gemeente Oisterwijk en in beheer is gegeven aan Regionaal Archief Tilburg, zijn alle jaargangen volledig gedigitaliseerd. De reden daarvoor is dat dit huis-aan-huisblad veel informatie bevat voor historisch onderzoek. De digitale beelden zijn allemaal opgenomen in onze speciale viewer, zodat iedereen ervan kan genieten. En dan hebben we het over een periode van ruim 40 jaar, namelijk vanaf 1976 tot en met 2016. In Moergestel kent iedereen wel de wekelijkse krant die gratis in de bus viel. Hiermee is een belangrijke bron online toegankelijk gekomen, waarbij degenen die het Moergestel Nieuws nog steeds missen heerlijk terug kunnen gaan in de tijd.

De periode 1976-2016 is interessant voor het dorp Moergestel omdat er toen veel is veranderd. Wat in het oog springt is de gemeentelijke herindeling in 1997, waardoor de gemeente werd opgeheven en samengevoegd met de gemeente Oisterwijk. Je kunt dit allemaal teruglezen in vrijwel elke editie van 1996. Vanaf 2010 was er naast het blad ook de website Moergestelnieuwsw.nl (onderdeel van Oisterwijknieuws.nl, https://www.oisterwijknieuws.nl/category/moergestel/) en vanaf 2016 verscheen het Moergestel nieuws ook in een katern in de Nieuwsklok

Zoeken
Het mooie is dat de scans van het Moergestel Nieuws op alle woorden doorzoekbaar is en dat gebeurt via OCR (optical character recognition). Dus zoek je een persoon, activiteit, gebeurtenis of wil je iets weten over een bepaalde straat, dan is daar makkelijk op te zoeken binnen alle scans. En dat doe je als volgt:

  • Ga naar Moergestel Nieuws
  • Rechtsboven zie je een veld Zoeken
  • Vul daar je zoekterm in en klik op Zoeken
  • Vervolgens krijg je alle resultaten te zien
  • Klik je op één van de resultaten dan zie je dat deze ‘geel’ oplicht op de desbetreffende pagina

Daarnaast vind je onder elke scan in de viewer een aantal icoontjes, waarmee je contrast, grootte en dergelijke kunt aanpassen. Met het schaartje kun je een deel van de scan selecteren en downloaden. Met de icoontjes rechtsboven naast de scan kun je een pdf van de pagina downloaden, de pagina opslaan of de pagina delen met anderen. Kortom, neem eens een kijkje in de wereld van ruim 40 jaar Moergestel. Het is de moeite waard!