Lijk onder Zwitserse kerk, blijkt Boris Johnson’s familielid te zijn

0
173

Syfilitisch gemummificeerd lijk begraven onder Zwitserse kerk, blijkt Boris Johnson’s familielid te zijn

Een syfilitisch, gemummificeerd lijk dat in de Zwitserse stad Bazel is begraven, is meer dan 40 jaar na zijn ontdekking ge├»dentificeerd – en het blijkt dat de 18e-eeuwse vrouw een voorouder van Boris Johnson was. Genealogen identificeerden het als Anna Catharina Bischoff, de betovergrootmoeder van Boris Johnson.


Haar lichaam werd in 1975 ontdekt tijdens renovatiewerkzaamheden aan de Barfusserkerk van Bazel. De stoffelijke resteren waren ontdekt voor het altaar. De vrouw was gekleed in kleren van goede kwaliteit en duidelijk goed gevoed, dus onderzoekers wisten dat het van een rijke dame was. Ze stelden ook vast dat ze was vergiftigd door kwik, een standaardbehandeling voor syfilis tussen de 15e en 19e eeuw. Hoge niveaus van de giftige stof conserveerden haar overblijfselen.

Maar er was geen grafsteen om haar een identiteit te geven. Het bleef een mysterie tot  wetenschappers de modernste methoden gebruikten om DNA uit de grote teen van het lijk te extraheren .Het materiaal werd vergeleken met dat van levende leden van een vooraanstaande familie uit Bazel waarvan bekend is dat er voorouders in de kerk zijn begraven.

Het onderzoek bevestigde dat het mevrouw Bischoff was. Geboren in Bazel in 1719. Ze bracht het grootste deel van haar leven door in de Franse stad Straatsburg. Maar voor haar dood in 1787 keerde ze terug naar Bazel voor een behandeling van syfilis. Een kwikbehandeling hoewel zeer toxisch was vrijwel de enige beschikbare therapie.

Toen haar identiteit eenmaal was vastgesteld, gingen genealogen aan de slag om haar stamboom te traceren, die ze tot in de Verenigde Staten uitgestrekt vonden. Ze ontdekten dat ze zeven kinderen had, maar slechts twee overleefden de kindertijd. Haar enige dochter was Anna, die met Christian Hubert Baron Pfeffel von Kriegelstein trouwde. Vijf generaties later trouwde Marie Luise von Pfeffel met Stanley Fred Williams, wiens dochter Yvonne trouwde met Osman Wilfred Johnson Kemal, de grootvader van de Britse PM.

Syfilis was tot begin 20ste eeuw een Europese volksziekte waarvan ca 5% van de bevolking sporen vertoonde. Het behoorde tot een van de 3 belangrijkste 19de -eeuwse volksziekten.