jaarbericht 2020 Regionaal Historisch Centrum Limburg

0
32

Het jaarbericht van het boekjaar 2020 staat vanaf vandaag online. Dit is het eerste jaarbericht van het nieuwe Historisch Centrum Limburg. Dit jaarbericht is te vinden op de pagina beleid en jaarverslagen. 2020 is namelijk het eerste jaar dat we onder deze nieuwe naam zijn ingegaan. Met de aansluiting van de gemeente Heerlen in onze Gemeenschappelijke Regeling werd de bestuurlijke en organisatorische overgang van het gemeentearchief Rijckheyt in het HCL een feit.

Maar hoe anders is dit bijzondere samenwerkingsjaar verlopen dan wij bij aanvang hadden kunnen vermoeden. De coronacrisis veranderde ieders leven ingrijpend. Veel activiteiten en werkzaamheden konden op de gebruikelijke wijze geen doorgang vinden. De studiezalen sloten hun deuren en personeel werkte thuis en sprak elkaar via videoverbindingen. Voor alle gebruikers van onze archieven en collecties werd de digitale dienstverlening ter hand genomen om te blijven voorzien in gevraagde informatie. Een van de speciale activiteiten die het HCL ondernam was het initiatief om het corona-archief voor Limburg aan te leggen.

Hoe dan ook is 2020 in vele opzichten een uitermate bijzonder jaar geweest dat blijvend in ons geheugen gegrift zal staan. Wat het jaar aan speciale zaken voor het publiek heeft opgeleverd staat in dit jaarbericht beschreven, want ondanks alle beperkingen hebben we bij het HCL vooral niet stil gezeten.