Italiaanse Joodse gemeenschappen willen 35.000 antieke Joodse teksten digitaliseren

0
64

De Jerusalem Post meldt dat tienduizenden niet-gecatalogiseerde gedrukte Hebreeuwse boeken die honderden jaren oud zijn, worden bewaard in collecties van lokale Joodse gemeenschappen. Een nieuw initiatief heeft tot doel zo’n 35.000 Joodse teksten te digitaliseren die in handen zijn van 14 verschillende Joodse gemeenschapsorganisaties en 25 staatsinstellingen in heel Italië.

Ongeveer 10.000 volumes zijn al gedigitaliseerd als onderdeel van het Italya Books-project, een initiatief van de Unie van Italiaanse Joodse Gemeenschappen, de Nationale Centrale Bibliotheek van Rome, de Nationale Bibliotheek van Israël en de Rothschild Hanadiv Europe Foundation. Tienduizenden niet-gecatalogiseerde gedrukte Hebreeuwse boeken die honderden jaren oud zijn, worden bewaard in collecties van lokale Joodse gemeenschappen, evenals in bibliotheken die eigendom zijn van de staat, Italiaanse kerkelijke instellingen en het Vaticaan. Velen zijn van groot historisch belang.

Sommige van deze collecties zijn eerder gedeeltelijk gecatalogiseerd, maar er is nooit één geïntegreerde en gestandaardiseerde lijst van alle holdings geweest, waardoor ze vaak moeilijk, zo niet onmogelijk te vinden zijn. Naast de hoofdpagina’s van de werken bevat elk lemma foto’s van de omslag, de titelpagina, het colofon en eventuele verslagen van censuur en kanttekeningen. Het doel is om alle 35.000 reproducties in de komende drie jaar af te ronden. Italya Books zal ons in staat stellen om in de 40 betrokken bibliotheken volumes te ontdekken die belangrijke stukken van de geschiedenis van de Joodse cultuur in Italië vertegenwoordigen.
Zie: Italian Jewish communities look to digitize 35,000 Jewish texts – The Jerusalem Post (jpost.com)