HOLOCAUST OVERLEVENDE LIJSTEN VOOR DE EERSTE KEER GEDIGITALISEERD

0
169

Honderden pagina’s met de namen van Holocaustoverlevenden die naar de kampen voor ontheemden in Oostenrijk en Duitsland waren overgebracht, zijn nu herdrukt en gedigitaliseerd. De uitgebreide lijsten zijn nooit samen beschikbaar geweest, en de originele volumes bestaan in slechts enkele bibliotheken wereldwijd. Deze zijn ze nu beschikbaar op het open web, waardoor families van overlevenden, genealogen en onderzoekers kunnen beschikken over toegang tot deze essentiële informatie.

De volumes werden oorspronkelijk gepubliceerd in 1945 door de Amerikaanse regering als een manier om overlevenden, de Sharit Ha-Platah of ‘het overlevende overblijfsel’, te helpen familieleden over de hele wereld op te sporen.

Ken Schoen, van Schoen Books, ontdekte de vijf gebonden delen begraven in een bibliotheek en kon ze kopen  Het grootste deel van Schoen’s familie kon ontsnappen uit nazi-Duitsland en Schoen groeide op in een buurt met veel overlevende families.

Het digitaliseren van de vijf delen was vanwege hun kwetsbaarheid een bijzondere inzet. De gedigitaliseerde doorzoekbare versie bevindt zich nu in Credo, de digitale bibliotheek van SCUA.

zie: holocaust-survivor-lists