Hoe zagen farao’s eruit?

0
371

Lab bootst gezichten van mummies na met DNA

Volgens een nieuw op DNA gebaseerd voorspellend systeem waren de drie mummies uit Abusir el-Meleq rond de 25 jaar, hadden ze een lichtbruine huid en donkere ogen en haar. Het deksel van de kist van de mummie heeft karakteristieke oude Egyptische gestileerde gelaatstrekken en informatieve hiërogliefen. Hoe zagen de oude Egyptenaren eruit? Een laboratorium heeft de gezichten van drie mummies nagemaakt dankzij monsters van hun DNA. Volgens de studie, die het uiterlijk van de drie mannen op ongeveer 25-jarige leeftijd voorspelde, hadden ze een lichtbruine huid en donkere ogen en haar.

De studie – gepubliceerd in het tijdschrift Nature in 2017 – werd beschouwd als een belangrijke doorbraak omdat het hete klimaat in het Midden-Oosten de neiging heeft om alle DNA-resten te vernietigen. De mummies kwamen van een plaats die bekend staat als Abusir el-Meleq, die aan de rivier de Nijl in het midden van Egypte stond.

Parabon, het DNA-lab voor deze tests, opgericht in 2008, is beroemd geworden vanwege zijn bijdrage aan verschillende cold cases. Een van de tools die het bedrijf heeft ontwikkeld, is een technologie die de reconstructie van iemands fysieke verschijning mogelijk maakt op basis van hun genetisch materiaal – een techniek die DNA-fenotypering wordt genoemd.

Volgens het bedrijf kon het laboratorium met behulp van de genoomsequentiegegevens die zijn verkregen door onderzoekers in  Thubingen, de voorouders, pigmentatie en gezichtsmorfologie van elke mummie voorspellen, ondanks onvolledige genetische gegevens. Het is geweldig hoe genoomsequencing en geavanceerde bio-informatica kunnen worden toegepast op oude DNA-monsters. Net als bij opsporingstechnieken brengen deze technieken een revolutie teweeg in oude DNA-analyse omdat ze werken op gefragmenteerd DNA en waarvan is aangetoond dat ze gevoelig zijn tot slechts 10 picogram DNA.”

In principe moet dit ook bij de reconstructie van de verschijning van directe voorouders mogelijk zijn.