Hoe te zoeken in Google: Inleiding tot de Booleaanse operatoren voor beginners
George Boole is de geschiedenisboeken ingegaan als de bedenker van de naar hem vernoemde booleaanse logica, die de basis vormt voor de digitale computerlogica. De Brit wordt daarmee ook vaak gezien als een van de grondleggers van de computerwetenschap. Dat Google de wiskundige eert is niet zo vreemd. De beroemde zoekmachine van het internetbedrijf maakt veelvuldig gebruik van zogenaamde booleaanse operatoren. Vanaf 1849 was hij hoogleraar in de wiskunde in de Ierse stad Cork. Als uitvinder van de booleaanse logica, de basis van de moderne digitale computerlogica, wordt Boole achteraf beschouwd als een van de grondleggers van de computerwetenschap. Zijn zogenaamde algebra ‘s, een vorm van symbolische logica, worden op diverse plaatsen in de wiskunde gebruikt en vinden toepassing bij het ontwerpen van computerschakelingen.
Alle genealogen gebruiken Google voor genealogie zoekopdrachten. Velen van ons gaan naar https://www.Google.com, voeren de naam van een voorouder in, klikken op ZOEKEN en hopen dat er een verwijzing verschijnt die wijst naar de persoon die ze willen vinden. Soms werkt de naam zoeken goed, en soms niet. Als het niet werkt, geven veel genealogen het op en gaan ze verder met iets anders. Dit geldt vooral voor veelvoorkomende namen wanneer een standaard Zoekopdracht van Google honderden mensen met dezelfde naam kan vinden. Echter, met slechts een klein beetje meer kennis en inspanning, is men in staat zijn om snel een zoekopdracht te maken om een enkele persoon of op zijn minst een beheersbaar kleine groep mensen te vinden.
Computers zijn in principe wiskundige machines. Booleaanse algebra, zoals ontwikkeld in 1854 door George Boole en beschreven in zijn boek An Investigation of the Laws of Thought, is een variant van gewone elementaire algebra. De verschillen zitten in haar waarden, operaties en wetten. In plaats van de gebruikelijke algebra van getallen is Booleaanse algebra de algebra van de waarden 0 en 1. In het geval van computers, denken we meestal in termen logische verklaringen van waar of onwaar. Een nul is vals en een is waar, zoals in: “Dit zoekresultaat is een echte overeenkomst met de ingevoerde termen.” Of we nu een en nul of waar en onwaar gebruiken, alle zoekmachines en zelfs alle computers werken op Booleaanse algebra.
Om handig te zoeken gebruikt men de Booleaanse operatoren AND, NOT en OR. Deze operatoren moeten altijd met Hoofdletters worden geschreven. Verder nog de haakjes (), {} e {} die als in de algebra kunnen worden toegepast.
AND gebruik je als je op meerdere trefwoorden tegelijk wil zoeken, maar vaak is de term AND niet altijd nodig en alleen te gebruiken bij complexe opdrachten. Als ik op Kotens wil zoeken die een relatie hebben met Nijmegen kun je Koten Nijmegen als zoekterm gebruiken. Je krijgt dan alle Kotens die een relatie hebben met Nijmegen
Zou je in voeren Koten NOT Nijmegen, dan krijg je alle Kotens die geen relatie hebben met Nijmegen.
Bij de zoekactie Koten Nijmegen krijg ik vaak ook van koten als resultaat. Om uitsluitend kotens Nijmegen te vinden die geen van Koten zijn kun je invoeren koten Nijmegen NOT van
Door gebruik te maken van OR kunnen je op twee termen apart zoeken. Dus als ik de zoekterm Arnhem OR Nijmegen, dan krijg ik gegevens van Arnhem of Nijmegen en van beide steden tegelijk
Door gebruikt te maken van haakjes kan men zijn zoekterm verder verfijnen. Wil je bijvoorbeeld Koten zoeken in Nijmegen of Arnhem dan is de zoekterm Koten (Nijmegen OR Arnhem).
Je kunt het nog wat ingewikkelder maken door Koten NOT (Nijmegen OR Arnhem) in te voeren. Je krijgt dan alle Kotens die geen relatie hebben met Arnhem en Nijmegen.
Deze zoektermen werken goed voor enkele woorden, maar het kan zijn dat u meerdere woorden of zinnen moet opnemen. Bijvoorbeeld, u zou kunnen zoeken naar een voorouder met een ongewone naam, maar misschien niet zo ongebruikelijk als je eerst dacht. Misschien waren er twee of meer mannen met dezelfde naam die op verschillende tijdstippen op verschillende plaatsen woonden.
Als ik mijn naam j.w. koten invoer dan krijg ik heel veel alternatieven. Ik kan dan mijn naam preciseren door aanhalingstekens te gebruiken. Bijvoorbeeld “J W Koten “. Je krijgt dan uitsluitend gegevens met het woord j.w. Koten. Door bijvoorbeeld de term “j w koten” te combineren met haakjes, kun je de zoekterm “j w koten”(Nijmegen OR Arnhem) invoeren. Je krijgt dan uitsluitend de j w Kotens die uitsluitend een relatie hebben met Nijmegen en Arnhem.
Als je “j w koten” als zoekterm invoert dan kan het zijn dat je Koten J W mist. Om deze combinatie te zoeken is het veilig om de zoekterm “j w koten”OR”Koten j w” te gebruiken. Dan krijg je zowel resultaten met de zoekterm j w Koten als Koten j w. Stel dat je de j w Koten en Koten j w in Arnhem en Nijmegen wil zoeken dan kun je de zoekterm invoeren (“j w koten”OR“Koten j w ”)( (Nijmegen OR Arnhem)
Door een beetje Booleaanse algebra toe te passen op onze zoekopdrachten, kunnen we veel specifieker zijn over de informatie die we zoeken. We kunnen niet alleen de woorden die we zoeken specificeren, maar ook hoe die woorden zich tot elkaar verhouden. Voor genealogen kunnen de resultaten soms verbazingwekkend zijn. Door Booleaanse zoektermen op Google of andere zoekmachines te gebruiken kan men soms voorouders of andere interessante onderwerpen vinden die ons eerder zijn ontgaan. Met bovengenoemde eenvoudige methoden kom je al een heel einde.
Aanmelden
Welkom! Log in op je account
Je wachtwoord vergeten? hulp krijgen
Privacy
Wachtwoord herstel
Vind je wachtwoord terug
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden