Historisch onderzoek makkelijk door moderne techniek

0
228

BHIC: Voortaan kun je ook makkelijk ín digitale archiefstukken zoeken, niet alleen náár deze stukken.

Met één druk op de knop
Zoals boeken in een bibliotheek met titel en trefwoorden zijn beschreven in een catalogus, zo zijn alle archiefstukken die het BHIC bewaart kort beschreven in een inventaris. Tot nu toe konden archiefstukken vrijwel alleen worden gevonden door te zoeken naar woorden die voorkwamen in die korte beschrijvingen. De nieuwe zoekfunctie maakt het mogelijk voortaan ook te zoeken naar woorden die voorkomen in de inhoud van de archiefstukken zelf.

Al langer bestaan er moderne technieken om de inhoud van oude archiefstukken in computertekst om te zetten: OCR (Optical Character Recognition) voor gedrukte teksten en HTR (Handwritten Text Recognition) voor handgeschreven teksten. Maar het ontbrak nog aan een goede zoekmachine waarmee die inhoud vervolgens ook makkelijk doorzocht en gepresenteerd kon worden. Die is er nu.

Op dit moment kunnen al honderdduizenden scans doorzocht worden op woorden die in deze archiefstukken voorkomen. Het gaat om de notulen van gemeenteraden, het provinciebestuur van Noord-Brabant, de Commissaris van de Koningin en oude akten van enkele notarissen. Hier zullen snel andere archieven aan worden toegevoegd.

Op www.bhic.nl kan iedereen achter de knop ‘archieven’ deze nieuwe zoekfunctie zelf uitproberen. Na het zoeken worden alle archieven getoond waarin de zoekwoorden voorkomen. Na doorklikken op een archief krijgt de bezoeker een apart overzicht voor archiefstukken waarin het woord in de beschrijving voorkomt, en archiefstukken waarbij het woord in de inhoud van de stukken zelf voorkomt.

zie: onderzoek in archieven