Gramps installeren en gebruiken, een GRATIS genealogieprogramma voor Windows, Macintosh en Linux/UNIX

0
1579

Gramps is een GRATIS genealogieprogramma dat zowel intuïtief is voor hobbyisten als functie-compleet voor professionele genealogen om te gebruiken. De naam Gramps staat voor Genealogical Research en Analysis Management Programming System.
Gramps is een gemeenschapsproject, gemaakt, ontwikkeld en bestuurd door genealogen. Met andere woorden, het is niet gemaakt door een commerciële organisatie. In plaats daarvan wordt Gramps gemaakt door en ondersteund door doorsnee genealogen. Men raakt na het downloaden onder de indruk van het aantal functies dat beschikbaar is binnen Gramps. Het heeft bijna alles wat veeleisende genealogen verwachten van een genealogieprogramma.

Gramps is verkrijgbaar in een aantal talen, waaronder Engels, Frans, Spaans, Duits, Fins, Hongaars, Hebreeuws, Nederlands, Russisch, Sloveens en zelfs Chinees. Als u de voorkeur geeft aan een taal die momenteel niet wordt ondersteund, wordt u zelfs aangemoedigd om te helpen bij het maken van de menu’s in welke taal u maar wilt. (Zie https://gramps-project.org/wiki/index.php/Translating_the_Gramps_User_manual voor meer informatie daarover.)

Gramps is een van de meer complete programma’s om te gebruiken en toch heeft het meer functies dan verschillende andere programma’s die geld kosten. Het enige dat u hoeft te doen, is het downloaden, installeren en gebruiken. Gramps draait momenteel op Linux, Microsoft Windows, Apple MacOS, Solaris, BSD, andere UNIX-achtige systemen. Zie de downloadpagina op https://gramps-project.org/wiki/index.php/Download.

Ik geef toe dat het downloaden en installeren van Gramps een paar jaar geleden omslachtig was voor gebruikers van Windows- en Macintosh-systemen. De Linux-versie werd vrij eenvoudig geïnstalleerd, maar voor het installeren op Windows- of Macintosh-systemen moesten extra programma’s worden gedownload en geïnstalleerd om het op die systemen te laten werken.

Bij de recente versie hebben de softwareontwikkelaars majeure-verbeteringen aangebracht in de installatieprocedures. Het is nu net zo eenvoudig te installeren als elk ander Windows- of Macintosh-genealogieprogramma. Het programma is nu een geschikt programma voor zowel nieuwkomers op computers als in genealogie.

Gramps helpt een stamboom op te zetten. Hiermee kunt u genealogische gegevens opslaan, bewerken en onderzoeken. Gramps probeert alle gemeenschappelijke mogelijkheden van andere genealogische programma’s te bieden, maar, nog belangrijker, om een extra integratiemogelijkheid te bieden die niet gebruikelijk is voor deze programma’s. Dit is de mogelijkheid om alle bits en stukjes informatie rechtstreeks in Gramps in te voeren en alle gegevensgebeurtenissen in de hele database (in willekeurige volgorde of volgorde) te herschikken / manipuleren om de gebruiker te helpen bij het doen van onderzoek, analyse en correlatie met het potentieel van het opvullen van relatielacunes. Toch doet het dit alles op een gebruiksvriendelijke manier die werkt voor zowel nieuwkomers als “oude handen”.

Gramps is compatibel met alle andere moderne genealogieprogramma’s via het gebruik van GEDCOM-bestanden. (Meer informatie over GEDCOM-bestanden vindt u op https://www.gedcom.org/.) Als u uw genealogiedatabase al in Family Tree Maker of een ander genealogisch programma heeft, kunt u deze gratis kopiëren naar Gramps. Het proces van het converteren van de database is eenvoudig en intuïtief.

Aangezien Gramps is geschreven door en ondersteund door niet-commerciële vrijwilligers, zult u geen flitsende reclame vinden en zult u ook geen enthousiaste bedrijfsmedewerkers vinden die het programma promoten op verschillende persoonlijke genealogieconferenties en andere evenementen. Bij problemen ga naar de gramps-website op: U kunt daar het programma ook downloaden, en uitproberen.

Kijk vervolgens naar https://gramps-project.org/blog/features/ .
Maak U vervolgens vertrouwd met de vele screenshots die beschikbaar zijn, te beginnen bij Gramps 5.1 Wiki Manual en vervolgens de beschikbare screenshots op https://gramps-project.org/wiki/index.php/Screenshots .

Schakel ten slotte over naar YouTube. (Is niet alles beschikbaar op YouTube?) Bekijk de videoGramps Tutorial #1: Downloaden, installeren en verwijderen op Windows 10” beschikbaar op: (vergelijkbare informatie voor Macintosh en Linux is vrij eenvouudig, dus het bekijken van deze Windows-tutorial zal nog steeds ten goede komen aan gebruikers van andere besturingssystemen.
Tenslotte, start alle video-tutorials vanaf https://www.youtube.com/results?search_query=gramps+genealogy.