Gerommel bij 23andMe

0
101

Anne Wojcicki, mede-oprichter van commercieel DNA-tester 23andMe, is na de beursgang toegetreden tot de negennullenclub.  Anne Wojcicki van DNA-bedrijf 23andMe mag zich de eerste vrouwelijke SPAC-miljardair ter wereld noemen. Met deze overname heeft de wereld er een nieuwe SPAC-miljardair bij; Anne Wojcicki ging afgelopen week met haar bedrijf 23andMe naar de beurs. Dit deed ze via een SPAC-fusie (SPAC = special purpose acquisitie company) met het bedrijf VG Acquisition Corp. van de Britse topondernemer Richard Branson. Forbes schat Wojcicki’s vermogen na de beursgang op 1,3 miljard dollar. Een SPAC, een special purpose acquisition company, komt neer op een leeg fonds, waar beleggers grote hoeveelheden geld instoppen om een bedrijf via een overname naar de beurs te brengen. Op die manier hoeven ze geen tijdrovende roadshow langs beleggers te houden. Ondanks deze overname van 23andme is Anne de baas van deze company gebleven.

Wojcicki’s bedrijf 23andMe is de grootste DNA-tester ter wereld. Onder Afro-Amerikanen is er sprake van een toenemende interesse in dit soort tests. Zij hopen erdoor te leren waar hun voorvaderen, de tot slaaf gemaakten, nu precies vandaan kwamen. Ondanks de toegenomen interesse in het product van Wojcicki is haar bedrijf verlieslatend. Van maart tot en met december 2020 boekte haar bedrijf bijna 117 miljoen dollar verlies op een omzet van 155 miljoen dollar. Dat is niet enkel een corona-effect, want het jaar ervoor daalde de omzet ook al met 30 procent. 14 procent van de toen nog honderd medewerkers kwam in januari 2020 op straat te staan. Het bedrijf stelt zelf dat diens verlies wordt veroorzaakt door zijn voorlopig nog forse research & development-kosten. Waarschijnlijk is dat veel potentiële testers zijn teruggeschrokken van de dreiging van privacyschendingen. Daarbij wordt ook nog eens intensief samengewerkt met de geneesmiddelen industrie zoals Glaxo en Johnson en Johnson.  Zelfs bekende leveranciers van DNA-chips (Illumina) hebben daardoor veel omzet verloren. Deze SPAC zou dus weleens de redding van 23andMe kunnen betekenen. Verlies of niet, volgens Forbes schrijft Wojcicki toch maar mooi even geschiedenis, door de eerste vrouw te zijn die miljardair wordt dankzij een SPAC. De ondernemer blijft bovendien CEO bij haar concern.

Wojcicki bezit 99,4 miljoen aandelen in het bedrijf waarvan ze aan de wieg stond. Tegen de huidige koers is dat aandelenpakket zo’n $1,25 miljard (€1,05 miljard) waard. Wie zelf een paar aandeeltjes 23andMe op de kop wil tikken hoeft overigens niet op dividend te rekenen. Want het bedrijf maakt, eveneens heel modieus, geen winst en is dat voorlopig ook niet van plan. In de laatste negen maanden van 2020 werd een verlies van $117 miljoen geboekt op een omzet van $155 miljoen. Voor het gehele boekjaar 2021 wordt gerekend op een verlies van minstens $176 miljoen.

Anna was eerder acht jaar lang getrouwd met Google-oprichter Sergey Brin, met wie ze de Google company oprichtte. Anne studeerde DNA-biotechnologie en tijdens haar huwelijk zette zij met Linda Avey, Paul Cusenza het DNA-bedrijf 23andme op. Maar haar partners verlieten snel na de oprichting 23andme company, zodat zijn als enige CEO overbleef. Of Wojcicki destijds bij haar scheiding een stevige stuiver van Brin heeft meegekregen – en ze misschien dus al miljardair was – is onduidelijk. Wojcicki’s heeft goede genen. Ook de twee oudere zussen maken carrière. Susan is CEO bij YouTube (wat onderdeel is van Google) en Janet is professor in de epidemiologie. Wojcicki’s vader doceerde natuurkunde op de Universiteit van Stanford en haar moeder gaf journalistiek op de Palo Alto High School. Zodoende hingen de drie dochters geregeld rond bij de universiteit.