GensDataPro – de Parenteelcirkel

0
217

GensDataPro 3.0.6.7: De Parenteelcirkel

Nadat we voor versie 3.0.6.5 de kwartiercirkel hebben uitgebreid met plaatsnamen en beroepen, hebben we meteen maar doorgepakt met een nieuwe uitvoer: de parenteelcirkel.

De Parenteelcirkel (of waaier) is het omgekeerde idee van de kwartiercirkel: de proband in het midden is een voorvader, en eromheen staan steeds de nakomelingen. Anders dan in de kwartierstaat is heel slecht te voorzien hoeveel ruimte elk persoon in de parenteelcirkel krijgt: wanneer een ouder bijvoorbeeld een boogstuk krijgt van zo’n 5 centimeter, maar hij krijgt 10 kinderen, dan moeten die 10 kinderen het doen met ieder een halve centimeter. En wanneer één zo’n kind dan weer 10 kinderen krijgt blijft er voor die kleinkinderen niet meer over dan dunne streepjes.

Toch kan zo’n parenteelcirkel een verrassend mooi beeld geven: de diverse takken kunnen elk een andere kleur krijgen, en het wordt goed duidelijk welke voorvader de meeste nakomelingen heeft.

Figuur 1: volledige nageslacht van Hendrik II van Nassau (4 generaties)

Kenners van het vorstenhuis weten dat er bij de Nassau’s sprake is van twee hoofdtakken: de Ottoonse en de Walramse linie. Dat wordt duidelijk met een patrilineaire parenteelcirkel:

Figuur 2: patrilineaire parenteelcirkel van Hendrik II van Nassau (8 generaties)

Men kan bij deze uitvoer ervoor kiezen om van één bepaalde generatie te stellen dat alleen de voorouders van personen in die generatie van belang zijn. Alle personen in die generatie krijgen dan een precies evengroot vak, en deze generatie bevat dan geen “gaten” in de cirkel. Bij onderstaande uitvoer bijvoorbeeld generatie 6: zodoende worden de eerder uitgestorven takken weggelaten:

Figuur 3: patrilineaire parenteelcirkel van Hendrik II van Nassau (7 generaties, 6de generatie aaneensluitend)

Figuur 5: patrilineaire parenteelcirkel (bron: W.L.B. Wilschut, Hattem) van een Wil(d)schut stamboom, waarbij Marrigje Wilschut meekreeg een parenteelnummer te krijgen: twee derde deel van de huidige generatie Wil(d)schutten in deze stamboom stamt af van Marrigje Wilschut.

Alle instellingen die voor de kwartiercirkel golden zijn ook weer van toepassing op de parenteelcirkel: men kan verschillende beroepen een kleur geven, of namen, of (sinds deze versie) verschillende generaties. De lijntjes kan men aan laten sluiten, of weglaten, het lettertype kan gekozen worden en een achtergrondfoto en kop- en voetteksten kunnen worden ingesteld.

Figuur 6: Parenteelcirkel van Hendrik II van Nassau, als volledige cirkel, met aaneensluitende vakken en regenboogkleurschema, onderste teksten omgekeerd, met generatie 8 aaneensluitend.

Wie in figuur 6 personen mist: dat kan kloppen, want ik stelde in dat de 8ste generatie aaneensluitend moest zijn. Takken die vóór die generatie uitstierven worden dan weggelaten.

Bas Wilschut