Gens Nostra maart/april – 2023 -2

0
153
We hebben dit keer gekozen voor het samenbrengen van twee artikelen waarbij DNA-onderzoek een rol speelt, te weten ‘Op zoek naar de onbekende overgrootvader’, waarin drie kandidaten een rol spelen, en ‘Op zoek naar een vader’, waarin het spoor van drie, later zeven, halfbroers en -zussen uiteindelijk leidt tot identificatie van de vader die bij zeven vrouwen een kind heeft verwekt. Voorwaar een prestatie waarbij de grenzen van de huidige onderzoeksmogelijkheden zijn opgezocht.
Beide onderzoeken hebben gemeen dat de auteurs in hun overwegingen en conclusies zeer zorgvuldig te werk zijn gegaan met de menselijke aspecten die hierbij ook een rol spelen.

Ook op het gebied van heraldiek dit keer twee bijdragen: de wapenregistratie en en een onderzoek naar de keizerskronen boven gemeentewapens met een doorkijkje naar die van de waterschappen. Twee overheidsinstanties die maar wat trots zijn op het mogen voeren van een keizerskroon. Helaas blijkt uit het onderzoek dat het treurig gesteld is met de afbeeldingen van een keizerskroon. Het is onbegrijpelijk dat binnen de heraldiek, waar de kronen van koningen, hertogen, graven, markiezen en anderszins nauwkeurig omschreven zijn, de keizerskroon een vrijstaat is waarin iedereen zijn eigen ideeƫn kan uitleven. De afbeeldingen in het artikel vormen slechts het topje van de afwijkingen.

Verder zijn voor de afwisseling opgenomen een eenvoudige genealogie (van Waker/Wakeren uit het Utrechts-Gelderse grensgebied), het levensverhaal van een waarnemend dijkgraaf en schout (Andries Jansse Kruijt uit Heukelum) en het avontuurlijke levensverhaal van een Zeeuwse timmerman (Abraham Izaak de Roo) die ons naar Zuid-Afrika, Engeland, Australiƫ en uiteindelijk Nieuw-Zeeland voert. Dit laatste artikel bevat veel informatie over bronnen voor onderzoek in genoemde landen.

Tot slot weer een portret, een aflevering van VANALLES en dit keer buitenlandse tijdschriften.

De redactie wenst u veel leesplezier.