Genetische Genealogie met behulp van GEDmatch

0
94

GEDMatch
GEDmatch is een van de meest geraadpleegde DNA-onderzoek sites in de wereld, met grote kans dat men nieuwe bloedverwanten vindt.  Het was aanvankelijke een vrijwilligersorganisatie.  Sinds 2019 is deze site in handen van Verogen. Men kan zijn gegevens gratis uploaden naar GEDmatch. Bij GEDmatch kan men gebruik maken van diverse DNA- en genealogische analyse-tools. De meeste tools zijn gratis. Er zijn een aantal premium-varianten waarvoor een bijdrage wordt gevraagd. Wel moet men zich registeren. Hiervoor voert men zijn naam, e-mailadres en wachtwoord in. Daarna kan men hier dan zijn onbewerkte autosomale DNA-gegevens van een van de genealogische DNA-databanken uploaden. Vervolgens kan men dan deze eigen gegevens vergelijken met de resultaten van de andere testers die eerder bij GEDmatch hun DNA gegevens geĆ¼pload hebben.

Hier zij enkele tips en informatie over het gebruik van GEDmatch. 
De kracht van GEDmatch dat men de eerder gedownloade autosomale onbewerkte DNA-gegevens die getest zijn bij o.a. AncestryDNA, 23andMe, Family Tree DNA, MyHeritage en Living DNA uploaden en vervolgens deze met elkaar vergelijken, analyseren en verder onderzoeken.
Het bestand wordt op GEDmatch verwerkt en voegt deze toe aan hun grote DNA-databank waar deze DNA-gegevens met anderen vergeleken worden. Dit betekent dat uw DNA-gegevens zich in de GEDmatch-database bevinden, zodat deze later nog kunnen worden gebruikt om weer te vergelijken met anderen.

Chromosoom-overerving
Mensen hebben 46 chromosomen of te wel 23 chromosoomparen. Hierin zijn de DNA-ketens opgenomen. De eerste 22 chromosomenparen (autosomen genoemd) zijn genummerd 1 tot en met 22. We zullen ons voornamelijk richten op deze autosomaal chromosomen. Het 23e paar worden de geslachtschromosomen genoemd – mannen hebben een X- en een Y-chromosoom en vrouwen hebben twee X-chromosomen. Het ene autosomaal chromosoom van elk paar komt van moeder en het andere van vader. Dit betekent dat men de helft van het DNA van moeder krijgt en de helft van vader. Elk chromosoom dat de ouders aan de kinderen doorgeven is een combinatie van hun eigen paar chromosomen die ze weer van hun ouders (de grootouders) hebben gekregen.