Genealogische bronnen Midden-Oosten

0
122

Steeds meer landgenoten komen uit dit gebied. Zie hier een korte instructie hoe men onder andere met behulp van Family Search voorouders uit dit gebied kan traceren; een niet eenvoudige opgave.

Omschrijving van het gebied

Het gebied gedefinieerd als het Midden-Oosten grenst ruwweg aan de Middellandse Zee, inclusief West-Azië en Noord-Afrika. Lang een belangrijke transcontinentale handelsroute tussen Europa en Azië, is het door de geschiedenis heen gedomineerd door verschillende rijken, waaronder de Perzische, Griekse, Romeinse, Byzantijnse, islamitische kalifaten en Ottomaanse rijken.

Het islamitische Ottomaanse Rijk begon bijvoorbeeld zijn opkomst tot dominantie rond 1300 na Christus en regeerde het gebied gedurende 600 jaar, tot na de Eerste Wereldoorlog. Naarmate het zijn invloed vanuit Turkije naar het westen uitbreidde, besloeg het rijk uiteindelijk drie continenten en omvatte het een breed scala aan etniciteiten, religies, talen, culturen en geografie. Het rijk omvatte ooit het hedendaagse Hongarije, Bulgarije, Roemenië, Armenië, Griekenland, Macedonië, Egypte, Jordanië, Libanon, Israël, Palestina, Syrië en de landen op het Arabische schiereiland en Noord-Afrika.

Gedurende de volgende eeuwen, met name de 18e en 19e eeuw, veranderde de grootte en vorm van het Ottomaanse Rijk als gevolg van oorlogen (inclusief burgers die naar andere gebieden vluchtten), emigratie gedeeltelijk veroorzaakt door vervolgingen van verschillende minderheden, economische omstandigheden en afscheiding van gebieden. Griekenland kreeg bijvoorbeeld zijn onafhankelijkheid in 1830 na enkele decennia van gevechten, en andere delen van het rijk begonnen aan te dringen op hun eigen onafhankelijkheid.

Met de val van het Ottomaanse Rijk aan het einde van de Eerste Wereldoorlog was het Midden-Oosten verdeeld tussen Frankrijk (dat Libanon en Syrië controleerde) en Groot-Brittannië (dat Palestina en de Perzische Golf controleerde) tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Met de opkomst van het nationalisme en een verlangen naar onafhankelijkheid werden in het begin tot het midden van de 20e eeuw nieuwe natiestaten gevormd; waaronder Irak, Saoedi-Arabië, Koeweit, Bahrein, Qatar, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten.

Bronnen

Het Ottomaanse Rijk begon met het bijhouden van gegevens in de jaren 1800. Deze records omvatten tellingen en persoonlijke ID- data die de naam, geboorteplaats en informatie van de vader van de persoon geven. De eerste volkstelling in 1831 was een gedeeltelijke volkstelling die alleen mannen vermeldde. Vanaf 1882 begonnen tellingen informatie voor alle burgers op te nemen en omvatten geboortedatum en -plaats, een beschrijving en familie-informatie.

Toen het Ottomaanse Rijk ineenstortte, werden sommige records verspreid, voornamelijk naar Ankara en Istanbul in Turkije. Voor informatie over volkstelling, leger, land en eigendom, en belastinggegevens, zie Ottomaanse Rijk Genealogie op FamilySearch.

U kunt ook controleren op records in de Ottomaanse archieven van het premierskantoor en bij sommige universiteiten, zoals de universiteitsbibliotheken van Koç. Het Ottomaanse archief van het kantoor van de premier bevindt zich in Istanbul en is voor iedereen toegankelijk, maar misschien heb je hulp nodig met de taal.

Enkele andere mogelijkheden zijn de Nationale Bibliotheek van Sofia en het Historisch Archief van Macedonië.

Geschreven in verhalende vorm, kunnen islamitische rechtbankregisters belangrijke informatie geven over uw voorouders in het Midden-Oosten. Turkije, Libanon en Egypte hebben een aantal gecentraliseerde records . Neem contact op met lokale archieven van rechtbanken waar uw voorouders mogelijk hebben gewoond, zoals deze in Jeruzalem. Universiteiten kunnen ook gegevens hebben.

Voor sommige Arabische stammen kan de tribale afstamming de patrilineaire afkomst geven, of alleen mannelijke lijnen. Houd er rekening mee dat deze afstammingslijn beschikbaar is in teksten en subjectief of politiek van aard kan zijn, afhankelijk van wie de informatie opnam. Controleer lokale bibliotheken en universiteiten voor boeken over stammen in het Midden-Oosten in de gebieden waar je voorouders vandaan kwamen. Veel van de Family Search Wiki Midden-Oosten pagina’s bevatten ook informatie over enkele van de populaire stammen in de landen, evenals welke achternamen gewoonlijk tot die stammen behoorden.

Nog meer

Houd bij het onderzoeken van je voorouders uit het Midden-Oosten in gedachten welke taal ze spraken, wat hun religie was en waar ze woonden.

Vanwege het uitgestrekte gebied van het Ottomaanse Rijk werden er vier belangrijke talen gesproken: Turks, Perzisch, Syrisch en Arabisch. De meerderheid sprak Turks, terwijl de opgeleiden Perzisch spraken, en islamitische gebeden waren in het Arabisch. Sommige etnische minderheden spraken hun eigen taal.

Alle officiële zaken, militaire documenten en overheidsdocumenten werden gedaan in de Ottomaans-Turkse taal. Nu beschouwd als een dode taal, was het een mix van Turkse, Arabische en Perzische grammatica en woordenschat.

Als u weet uit welk gebied uw voorouders kwamen, gebruikt u Family Search wiki landpagina’s om u op weg te helpen. Als u begint met onderzoeken, moet u er rekening mee houden dat de records in verschillende talen kunnen worden geschreven en in die gebieden onder buitenlandse controle, zoals Libanon, moet u mogelijk naar de sites van de heersende landen gaan voor records.

Religies in het  Midden-Oosten

Er zijn veel religies verspreid over het Midden-Oosten. Kijk in de gebieden waar je voorouders vandaan kwamen om kerkverslagen te vinden. De meeste lokale kerken hielden doop-, huwelijks- en overlijdensregisters bij.

Voor christenen, die beperkte vrijheid kregen, waren er vier hoofdkerken:

Armeens-orthodoxe kerk is een van de vroegste christelijke kerken in het gebied. Zoek naar Armeense records op Family Search.

Oosters-orthodox is de officiële kerk van Griekenland; records zijn vaak in het Grieks of Arabisch.

Maronitische gegevens, meestal te vinden in Libanon, zijn tussen de jaren 1840 en 1916. Elke kerk heeft zijn verslagen, meestal in de Syrische of Arabische talen.

Koptische christenen in Egypte hielden verschillende gegevens bij die u kunt openen op Family Search of via lokale gemeenten.

Als je hulp nodig hebt met taal, zoek dan naar specialisten in de Ottomaanse taal en geschiedenis, of gebruik een vertaler, zoals een Ottomaans-Turks woordenboek.

Selecteer onder Genealogieën op FamilySearch de optie Collecties en bekijk door leden ingediende stambomen en de International Genealogy Index.

Kijk naar onderzoeksgroepen die gespecialiseerd zijn in uw gebied van het Midden-Oosten op Family Search om contact te maken met anderen die hetzelfde gebied onderzoeken.

Verdere informatie

Cyndislist, GenealogyToday en het WorldGenWeb hebben aanvullende informatie en records om u te helpen uw voorouders te lokaliseren.

De FamilySearch ‘Waar kom ik vandaan’-functie kan u ook extra inzicht geven in waar uw voorouders leefden tijdens belangrijke wereldgebeurtenissen, en het stelt u in staat om familielijnen over de hele wereld te traceren. Probeer deze functie te gebruiken in combinatie met Google Maps om foto’s van het thuisland van uw gezin te bekijken.

bron: https://www.familysearch.org/en/blog/beginning-middle-east-family-tree

Zie ook  Jonathan McCollum’s RootsTech 2021-klasse, “An Introduction to Middle East Family History and Ottoman Records for Family History in the Middle East and Balkans“, en
Elie T. Elias’s RootsTech 2021-klasse, “Insight on Maronite Church Records.