Genealogie stimuleert toeristenindustrie

0
84

Genealogie kost veel maar brengt vermoedelijk nog meer op; niet alleen in klinkende munt maar ook in goodwill. Dit is een sterk punt bij de genealogie beoefening van vandaag.
Met de wereldburgers die tijdens de coronaviruspandemie in hun huizen waren opgesloten, brachten veel Amerikanen tijd door met het onderzoeken van genealogie. Interesse in familiegeschiedenisonderzoek is zeker niet nieuw – het succes van tv-series zoals “Who Do You Think You Are?” en de populariteit van DNA-testkits voor thuis heeft een meer dan tien jaar durende trend aangewakkerd – maar de pandemie heeft nog meer enthousiasme aangewakkerd bij het vinden van familiewortels. Naarmate de internationale reisbeperkingen worden versoepeld, kan deze stijgende belangstelling zich vertalen in erfgoedreizen, met name naar Europa. De sensatie van het online traceren van de familielijn verbleekt in vergelijking met de opwinding van persoonlijke onthullingen, waardoor een reis zinvoller wordt door een diepere persoonlijke verbinding met een bestemming te bevorderen.

Vóór de pandemie was het Europese afkomsttoerisme booming. Steeds vaker hebben hotels speciale erfgoedprogramma’s uitgerold en touroperators hebben gepersonaliseerde routes ontwikkeld voor genealogische toeristen; Ancestry.com heeft zelfs samengewerkt met Cunard om een trans-Atlantische genealogische reis aan boord van de Queen Mary 2te lanceren. Voor Amerikanen met Europese stambomen zijn de populairste bestemmingen voor dergelijke reizen Ierland, Italië, Duitsland, Schotland en Oost-Europa.

Ierland heeft tussen 2013 en 2019 een indrukwekkende groei van het aantal Amerikaanse toeristen gezien, van een miljoen naar twee miljoen bezoekers. Van de Amerikaanse vakantiegangers die in 2019 naar Ierland reisden, claimde 54 procent Ierse afkomst (minstens één in de partij). In feite hebben ongeveer 35 miljoen Amerikanen vandaag de dag Ierse wortels; de wereldwijde Ierse diaspora is enorm als gevolg van opeenvolgende emigratiegolven door de eeuwen heen. Beginnend met Andrew Jackson en doorgaand naar Joe Biden, hebben 23 Amerikaanse presidenten Ierse afkomst opgeëist. De Ierse media melden optimistisch dat een “Biden-effect” zou kunnen helpen het herstel van het toerisme na de pandemie te stimuleren, geïnspireerd door de trots van de Amerikaanse president op zijn Ierse afkomst.
“Na de pandemie willen mensen meer kwaliteit-tijd doorbrengen, zinvolle verbindingen maken en met een doel reizen. “Ancestry toerisme leent zich echt voor die trend.”

Tourism Ireland lanceerde dit jaar een nieuwe versie van zijn website met een speciale genealogiesectie om reizigers te helpen bij hun onderzoek voorafgaand aan hun reis. Er is ook een Ireland Family History-pagina op Facebook met Q&A-sessies met experts.” Zodra reizigers in Ierland aankomen, bieden tal van agentschappen en instellingen persoonlijke diensten aan. Zo bieden zowel het National Archives als de National Library gratis genealogische consulten, terwijl EPIC Ireland – het interactieve Dublin museum gewijd aan Ierse emigratie – een Irish Family History Center heeft dat wordt beheerd door de erfgoedexperts van Eneclann.
“We hebben veel verzoeken ontvangen van gasten die hun Ierse erfgoed willen verkennen en het is de afgelopen jaren misschien nog populairder geworden. De belangstelling is flink toegenomen en met de pandemie is er meer tijd om zelf in genealogie te duiken. Hulp kan inzicht geven hoe men de eigen acties van toekomstige generaties kan beïnvloeden. Zulke resultaten kunnen dan een hele belevenis geven.

Evenzo heeft Duitsland een explosie van genealogisch toerisme gezien. Tegenwoordig claimen ongeveer 44 miljoen Amerikanen Duits erfgoed, de grootste groep van deze afkomst volgens gegevens van het U.S. Census Bureau. In de 17e eeuw waren Duitsers een van de eerste Europeanen die in Noord-Amerika aankwamen. Dit aantal bereikte een hoogtepunt in de 19e eeuw toen Duitsers de grootste immigrantengroep vormden – bijna acht miljoen aankomsten.
De German Tourist Board creëerde een speciaal webportaal met een meervoudig doel om grote gebeurtenissen in de emigratiegeschiedenis te illustreren, de beroemde Duits-Amerikanen te laten zien die de Amerikaanse cultuur hebben beïnvloed, en reizigers te helpen met erfgoedonderzoek en het bouwen van een aangepaste route met de Trip. “We zien een trend van Amerikanen die meer willen weten over hun wortels in Duitsland. De belangstelling is enorm en het vermogen om familiewortels te vinden nam toe met de ontwikkeling van onderzoeksinstrumenten.”

Italië geldt als een van de meest populaire internationale reisbestemmingen voor Amerikaanse vakantiegangers, met meer dan zes miljoen aankomsten in 2019, en rootstoerisme is een strategische sector voor de Italiaanse economie. Er zijn immers wereldwijd tussen de 60-80 miljoen afstammelingen van Italiaanse emigranten, van wie velen de rol van “ambassadeur” omarmen voor de Italiaanse regio’s waar ze familiewortels hebben. Er waren naar schatting 10 miljoen van dergelijke internationale “roots” reizigers in 2018, die verschillende nationaliteiten over de hele wereld vertegenwoordigen, en het ministerie van Buitenlandse Zaken wil deze trend promoten met verschillende initiatieven, waaronder de publicatie in 2019 van een gidsserie Guida alle Radici Italiane. Un viaggio sulle tracce dei tuoi antenati (Gids voor Italiaanse wortels: Een reis in de voetsporen van je voorouders).

Joods erfgoed reizen is een andere belangrijke markt, omdat de overgrote meerderheid van de Noord-Amerikaanse Joden hun afkomst herleiden tot landen in Midden- en Oost-Europa zoals Oostenrijk, Oekraïne, Litouwen, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije. De JewishGen-site is een populaire, gratis bron voor wereldwijde Joodse genealogie.
“Soms is het geen gemakkelijke taak om een voorouderlijk dorp te vinden,” omdat historisch gezien de grenzen in Europa zo zijn veranderd… Er is veel vraag naar ancestry-reizen – het is een gebied volop in ontwikkeling.”
The Meteoric Rise of Ancestry Trips to Europe | Travel Agent Central