Foto’s van deelnemers aan het Eurovisie Songfestival

0
165

In de fotocollectie van het Nationaal Archief zijn honderden foto’s van deelnemers aan het Eurovisie Songfestival door de jaren heen te vinden. Niet alleen beelden van Nederlandse deelnemers en winnaars, maar ook veel buitenlandse sterren zijn in de fotocollectie te zien. Jetty Paerl is in 1956 de allereerste die een liedje op het songfestival ten gehore brengt: De vogels van Holland, geschreven door Annie M.G. Schmidt. De songfestivalbeelden uit de jaren 50 zijn nog ingetogen; rustige liedjes, een klein podium, sobere decors, brave kleding en bescheiden kandidaten. 

Vermaak als hoofdzaak
Tot de jaren 70 bestaan de songfestivalinzendingen vooral uit chansons. Als de popmuziek haar intrede doet worden de optredens, liedjes en decors uitbundiger. Ook in de presentatie neemt het showbizzgehalte toe. Door de invoering van televoting in 1997 wordt het visuele aspect nog belangrijker. De acts variëren van het ‘per ongeluk’ verliezen van de lange rok tot goocheltrucs, vuurwerk- en lichtshows. Veel kijkers stemmen op de artiest die de meest spetterende show weggeeft en kiezen niet per se voor het beste liedje of de mooiste stem.

Groei
Het aantal deelnemers groeit en de concurrentie neemt toe. Als vanaf 1993 ook voormalige Oostbloklanden meedoen wordt het deelnemersaantal te groot voor één uitzending. Er komen voorrondes, met als gevolg dat een aantal oudgedienden, waaronder Nederland en België, niet altijd de finale haalt of zelfs niet mag deelnemen als het jaar ervoor een te lage score is behaald. Sinds 2004 zijn er halve finales waardoor alle landen weer mee kunnen doen aan het songfestival. Elk jaar opnieuw is er discussie over partijdigheid. Buurlanden geven elkaar vaak punten of het liedje nu kwaliteit heeft of niet. Ook gebeurt het dat niet-bevriende landen elkaar juist geen punten geven.

Eurovisie 2021
Nederland heeft tot nu toe vijf keer gewonnen (1957, 1959, 1969, 1975 en 2019). Na de winst voor Teach-In met het nummer Ding-a-Dong in 1975 duurt het 44 jaar voor Duncan Laurence met Arcade eerste wordt en Nederland het songfestival mag organiseren. Door de corona-epidemie wordt het songfestival in 2020 voor het eerst in zijn geschiedenis afgelast. In 2021 gaat het wel door. Rotterdam is de stad waar Jeangu Macrooy met Birth of a New Age de Nederlandse eer op het Eurovisie Songfestival verdedigt.