Family Historian 7 – Nu een sterk verbeterde nieuwe versie

0
392

De release is aangekondigd van versie 7 van Family Historian, het bekroonde desktop genealogieprogramma. Family Historian is een krachtig, desktop genealogie programma voor Windows. In 2020, TopTenReviews gaf Family Historian hun hoogste algemene rating in hun beoordeling van de beste stamboom software van 2020, en gaf het 10 van de 10 voor gebruiksgemak. Het heeft elk jaar van 2011 tot 2020 een Best Rated Genealogy Software award gewonnen van GenSoftReviews.

 De nieuwe versie bevat tekstverwerkingsfuncties, bronsjablonen en hulpprogramma’s om een geheel nieuwe manier van invoeren van gegevens te ondersteunen, gebaseerd op bronnen.  – “Versie 7 ondersteunt een geheel nieuwe manier van het invoeren van gegevens. Onze nieuwe tools weerspiegelen deze realiteit. We noemen het ‘source-driven data entry’. In versie 7 kan elk brontype een of meer tools hebben die ‘data entry assistants’ worden genoemd, die het proces van het invoeren van gegevens rechtstreeks vanuit dat brontype vergemakkelijken. Het doel is om het hele proces aanzienlijk gemakkelijker en sneller te maken, terwijl het betere en consistentere resultaten oplevert. De nieuwe versie ondersteunt ook taalpakketten voor meertalige uitvoer. De huidige taalpakketten in de gratis plugin store zijn Frans, Duits, Zweeds, Nederlands/Vlaams, Noors, Portugees en Engels. Simon Orde verwacht dat er na verloop van tijd meer zal worden toegevoegd. “Elk exemplaar van Family Historian bevat alle tools die je nodig hebt om taalpakketten te maken, en we moedigen videomakers aan om hun pakketten te uploaden naar de plugin store, zodat iedereen ervan kan profiteren”, legt hij uit. “Zodra ze in de plugin store staan, kan iedereen deze downloaden en installeren.”

Betere tekstverwerking

•Lettertypen en tekststijlen (vet, curs, onderstrepen en uithalen), tekst en markeringskleuren, alineastijlen (opsommingstekens, inspringing, uitlijning).
•Tabellen. Deze zijn nuttig in vele contexten, en worden uitgebreid gebruikt in de nieuwe behandeling voor Tekst van Bron in bronverslagen en broncitaten, en met de nieuwe steun voor onderzoeksnotities (zie verder)
•Ingesloten broncitaten. U kunt nu broncitaten rechtstreeks in de tekst invoegen. Klik op het superscript-bronnummer om de volledige bronvermelding in het nieuwe citatievenster te bekijken (zie hieronder).
•Neem links op – dat wil zeggen, klikbare links naar records van welke aard dan ook. Record link-tekst kan ‘automatisch’ zijn (dat wil zeggen, de link tekst wordt ontleend aan de recordnaam), of ingetikt worden (dat wil zeggen naar uw eigen voorkeur).
•Website links, die ook werken zoals je zou verwachten, kunnen ook tekst weergeven die verschilt van het webadres, indien nodig.
•Ingesloten hash-tags (ook wel notes-within-notes genoemd). Hash-tags zijn ontworpen om te worden verborgen wanneer de notitie wordt weergegeven in rapporten (standaard), maar zijn gemakkelijk zichtbaar te maken door te zoeken, en gemakkelijk te herkennen. Standaard hebben ze felgele achtergronden
•De nieuwe tekstverwerkingsfuncties worden ondersteund in rapporten en boeken en gegenereerde webpagina’s, websites en stamboom-cd’s/dvd’s.

Notitievenster

Het Notitievenster is een nieuw zwevend venster (meer hierover onder) dat is ontworpen voor het bekijken en bewerken van notities en het ondersteunt alle nieuwe tekstverwerkingsfuncties, plus…
•Een zoekvak ‘Zoeken in deze notitie’.
•Ondersteuning voor autotekst . Autotekst wordt elders genoemd in de context van brontranscripties, onderzoeksnotities en gegevensinvoerassistenten, maar kan ook worden gebruikt voor elke invoeging van vooraf voorbereide tekst voor algemene doeleinden.
•Tabelmanipulatiefuncties: om toevoeging en verwijdering van rijen en kolommen en de verplaatsing van rijen en kolommen mogelijk te maken.
•Klik op een recordkoppeling om het record in het eigenschappenvak weer te geven. Recordkoppelingen kunnen worden gemaakt door te slepen en neer te zetten vanuit het recordvenster.
•Ondersteuning voor het kopiëren en plakken van tekst uit verschillende bronnen, waaronder tabellen van webpagina’s. Met de opdracht Plakken met de rechtermuisknop kunt u ook niet geformateerde tekst plakken, indien gewenst.
•Ongedaan maken/Redo-knoppen op de werkbalk van het notitievenster, waarmee wijzigingen op meerdere niveaus ongedaan kunnen worden gemaakt of opnieuw kunnen worden toegevoegd. Dit is meer dan het gebruikelijke ongedaan maken op meerdere niveaus in het hoofdmenu Bewerken.
•Automatische spellingcontrole. Meerdere spellingscontrolewoordenboeken voor verschillende talen worden ondersteund en meer woordenboeken kunnen worden geïnstalleerd als onderdeel van taalpakketten. U kunt ook woorden markeren die moeten worden genegeerd (uitgesloten van spellingcontrole) en u kunt deze lijst bewerken als u dat wilt.
•Klik met de rechtermuisknop op woordenboek en thesaurus om geselecteerde woorden op te zoeken.

Onderzoeksnotities

Onderzoeksnotities staan los van gewone notities. Er zijn verschillende stijlen onderzoeksnotities beschikbaar, ontworpen voor logboeken, plannen of takenlijsten; maar u kunt uw eigen typen ontwerpen die passen bij uw favoriete manier van werken. U kunt records koppelen aan onderzoeksnotities. Onderzoeksnotities ondersteunen volledige tekstverwerkingsfuncties, zodat u ook koppelingen naar willekeurige records in onderzoeksnotities invoegen. Deze links linken niet alleen naar records voor personen, maar naar records van elk type. U kunt zelfs koppelingen invoegen naar andere onderzoeksnotities als u dat wilt. Onderzoeksnotities zijn in aanvulling op de veel kortere nota-binnen-een-noot, hash tags, vermeld in de tekstverwerking sectie hierboven, die ook gebruikt kunnen worden om veel kortere onderzoeksnotities op te nemen.

Bronsjablonen

Bronsjablonen maken het eenvoudiger en nauwkeuriger vastleggen van broninformatie mogelijk en maken een professioneler ogende bronvermelding in rapporten mogelijk. Twee collecties van bron sjablonen worden met Family Historian meegeleverd: een geavanceerde collectie naar het voorbeeld van Elizabeth Shown Mills boek Evidence Explained, en een Essentials collectie, ontworpen door Calico Pie met hulp en advies van de Genealogie Programma van de Universiteit van Strathclyde. Alle sjablonen kunnen worden aangepast, of u kunt uw eigen sjablonen maken. U mag zelfs uw eigen collecties maken om met anderen te delen.

Versie 7 ondersteunt een geheel nieuwe workflow, gebaseerd op het direct werken vanuit bronnen. We noemen dit brongestuurde gegevensinvoer en het is ontworpen om aan te sluiten bij de manier waarop genealogen gewoonlijk werken. Er zijn nieuwe tools beschikbaar om dit proces te vergemakkelijken, waaronder in veel gevallen nieuwe assistenten voor gegevensinvoer. Dit zijn plug-ins (programma-extensies) die zijn ontworpen voor specifieke soorten bronnen, en ze kunnen regio-specifiek zijn. Ze zijn bedoeld om gegevensinvoer sneller en gemakkelijker te maken, terwijl ze consistentere, uitgebreidere en professionelere resultaten bieden. Een bibliotheek met gratis data-invoer assistenten kan worden benaderd vanuit het programma. Deze bibliotheek wordt onderhouden in de Family Historian Plugin Store en alle Family Historian gebruikers kunnen assistenten voor gegevensinvoer maken en deze delen via de bibliotheek; dus na verloop van tijd verwachten we dat meer en meer brontypes zullen worden ondersteund.

Broninformatie

Ondersteuning voor het opnemen van tekst uit broninformatie (in wezen transcripties van de oorspronkelijke brondetails) is verbeterd en maakt gebruik van autotekst waarmee standaardlay-outs van standaarddocumenten van over de hele wereld kunnen worden gebruikt, zodat transcripties overeenkomen met de werkelijke lay-out en het formaat van de originele documenten. Gebruikers kunnen eenvoudig hun eigen standaard document-lay-outs maken als dat nodig is, en deze zelfs delen met anderen. Tekst uit bronnenvelden gebruikt alle nieuwe tekstverwerkingsfuncties (zie hierboven), waarvan sommige bijzonder nuttig zijn in deze context, zoals tabellen en recordkoppelingen. Sommige gegevensinvoerassistenten (zie Brongestuurde gegevensinvoer hierboven) kunnen ook automatisch tekst van hoge kwaliteit genereren uit brontranscripties.

Het nieuwe zwevende Citatie Venster toont alle details van bronvermeldingen op één handige plaats. Het heeft een verbergbaar zijpaneel dat laat zien hoe bronvermeldingen eruit zullen zien in voetnoten bij verslagen of boeken, korte voetnoten of in bibliografie-items in de nieuwe optionele sectie Bibliografie van boeken en verslagen.

De titels van de citaten kunnen automatisch worden gegenereerd uit de ingevoerde waarden. Het citatievenster is onmiddellijk toegankelijk vanaf en wordt gebruikt in combinatie met de eigenschappenlijst (het venster voor de hoofdgegevensinvoer), het notitievenster en het deelvenster Automatische bronvermelding (elders beschreven). Zoals beschreven in de sectie in het notitievenster hierboven, kunnen notities nu bronvermeldingen bevatten. U ziet een klein superscript citatienummer waar een broncitaat staat (bijvoorbeeld: “De Munro familie komt uit Schotland ¹”). Klik op het citaatnummer (¹ in dit voorbeeld) in het notitievenster om de volledige details van het broncitaat te bekijken en te bewerken in het citatievenster .
De velden Citation Window hebben promps met hulp bij de verwachte veldwaarden.

Taal

De taal van de familiehistoricus zelf blijft Engels (Amerikaans Engels of Engels in het Verenigd Koninkrijk) ; dus om het programma te gebruiken, is enige beheersing van de Engelse taal nodig. Het programma kan echter worden gebruikt om informatie op te slaan in talen van over de hele wereld, en rapporten, boeken en diagrammen kunnen allemaal in meerdere talen worden weergegeven, met behulp van taalpakketten (gratis downloads van de Family Historian Plugin Store). De huidige bibliotheek omvat Frans, Duits, Zweeds, Nederlands/Vlaams, Noors, Portugees en Engels; maar er kunnen op elk gewenst moment nieuwe taalpakketten worden toegevoegd, dus blijf terugkomen als uw taal nog niet wordt ondersteund. Taalpakketten kunnen niet alleen worden gebruikt om uitvoer correct weer te geven in de oorspronkelijke gegevenstaal (dit wordt dezelfde taalweergave genoemd), ze kunnen ook worden gebruikt om rapporten, boeken en diagrammen in verschillende talen te vertalen. Alle tools die nodig zijn voor het maken van taalpakketten, en alle benodigde instructies, zijn opgenomen in elk exemplaar van Family Historian, zodat technisch geavanceerde gebruikers ze zelf kunnen maken en hulp en begeleiding beschikbaar zijn.

De nieuwe grafische mogelijkheden:

•Een nieuw Iedereen diagram – de vervanging voor het oude Iedereen diagram
•Nieuw diagram Alle verwanten + indirecte verwanten, dat iedereen laat zien waarmee een persoon of koppel direct of indirect verwant is (een veelgevraagd diagramtype).
•Een nieuw stamboomdiagram
•Een nieuw watervaldiagram
•Vier nieuwe DNA-diagrammen
•Ook zijn er tal van wijzigingen en verbeteringen aangebracht in de uitgebreide set van diagramtypen, om ze nuttiger, gemakkelijker te gebruiken en consistenter te maken. Het uiterlijk van diagrammen is over het algemeen verbeterd, met verbeterde lay-out, meer grafische opties, eenvoudigere navigatie en verbeterde tools voor het herpositioneren van vakken en vertakkingen.

De volgende nieuwe rapportages zijn toegevoegd:

•Agenda
•Bestandsstatistieken
•Individueel plakboek
•Individuele tijdlijn
•Notarecords
•Rapport plaatsen
•Onderzoek notities
•Bronnen en citaten
•Gelabelde notities
•Plus record detail rapporten voor de nieuwe recordtypes …

Report-engine

•De Report-engine (het deel van het programma dat rapporten genereert) is volledig opnieuw geschreven om de nieuwe tekstverwerkingsfuncties te ondersteunen en om een hogere kwaliteit output te bieden. Het rapportvenster ondersteunt nu scrollen over alle pagina’s, met een vereenvoudigde en schonere gebruikersinterface. Rapporten en boeken ondersteunen nu een nieuwe optionele sectie Bibliografie (zie de optie op het tabblad Bronnen van Rapportopties).
•Websites en Family Tree CD / DVD (of het equivalent op een memory stick) worden nu allemaal gegenereerd door een enkele makkelijk te gebruiken wizard uit een set van bronmaterialen genaamd een ‘pakket’. Er is geen limiet aan het aantal pakketten dat u in een project hebben. U kunt een voorbeeld van een pakket bekijken zonder het opnieuw op te bouwen. Je kunt het opnieuw opbouwen zonder de wizard te gebruiken. Hetzelfde pakket kan worden geëxporteerd als website voor uploaden naar het internet, of in een vorm die geschikt is voor uitvoer naar een cd, dvd of memory stick. Gegenereerde websites zijn nu responsive – dat wil zeggen dat ze automatisch hun lay-out aanpassen aan het apparaat waarop ze worden weergegeven, zodat ze nu gemakkelijk kunnen worden bekeken op elk apparaat, inclusief telefoons en tablets. Het delen van stamboominformatie met familie en vrienden is nu een stuk makkelijker geworden!
• Het Kaartvenster toont op kaarten gemarkeerde gebeurtenissen. U kunt er op inzoomen, net als in Google Maps, zodat meer details naar voren komen. In versie 7 kunt u, als alternatief voor het bekijken van op gewone kaarten gemarkeerde gebeurtenissen, in het Kaartvenster kiezen om ze te bekijken op kaarten uit Groot-Brittannië van de jaren 1920 tot 1940 (wij zijn de National Library of Scotland erkentelijk voor de steun om dit mogelijk te maken). En net als bij de huidige kaarten kunt u inzoomen op de kaarten, zodat er meer details te zien zijn. In de toekomst hopen we meer historische kaarten te kunnen aanbieden voor meer regio’s en meer tijden, als we geschikte leveranciers kunnen vinden om mee samen te werken.
•Feiten (dat wil zeggen, gebeurtenissen en attributen, vastgelegd in het tabblad Feiten van de eigenschapsbox) kunnen nu worden gemarkeerd als Privé, Voorkeur, Voorlopig en/of Afgewezen . Alle combinaties zijn toegestaan. Privéfeiten kunnen optioneel worden uitgesloten van rapporten, boeken, websites, export, enz. Het instellen van de voorkeursvlag is handig voor contexten waarin u extra aandacht wilt geven aan belangrijke feiten over een persoon , zoals hun belangrijkste en meest bepalende beroep onder verschillende beroepen. Het instellen van een feit als Voorlopig is vanzelfsprekend. De vlag Afgewezen heeft voorrang op alle andere vlaggen. Stel deze vlag in als u hebt geconcludeerd dat een duidelijk ‘feit’ onjuist is (en dus niet mag worden weergegeven in rapporten of diagrammen of export). U kunt altijd van gedachten veranderen en de vlag later ongedaan maken.
•Zwevende vensters zijn vensters die u open kunt laten terwijl u andere taken uitvoert. Sommigen van hen zullen zichzelf automatisch aanpassen aan wijzigingen in andere vensters. Het citatievenster is bijvoorbeeld een zwevend venster. Zo ook is het nieuwe notatievenster. Zwevende vensters kunnen de tijd die nodig is om repetitieve taken uit te voeren drastisch verkorten en de noodzaak voor het constant sluiten en opnieuw openen van vensters voorkomen. In versie 7 zijn veel meer vensters zwevend gemaakt. Dat betekent niet dat je ze open moet laten. Het betekent gewoon dat het kan als je het wilt. Voorheen realiseerden gebruikers zich soms niet dat de vensters zwevend waren en open konden blijven staan. Daarom hebben we nu een klein zwevend wolkenpictogram toegevoegd in de rechterbovenhoek van zwevende vensters. Verwar deze wolken echter niet met ‘de Cloud’. Zwevende ramen hebben niets te maken met het internet.

Diversen

Gebruikers van The Master Genealogist (TMG) klagen al langer over de problemen van het overbrengen van hun gegevens naar andere genealogieprogramma’s. De grootste hinderpaal waren de codes (‘zin variabelen’ in TMG) die TMG gebruikte om zinnen te genereren voor narratieve (verhalende) rapporten. Andere programma’s konden deze talrijke en complexe codes niet interpreteren. Dit betekende dat belangrijke informatie verloren kon gaan in de overdracht. Nu is er eindelijk een oplossing. Family Historian 6’s import van The Master Genealogist (TMG) was al zeer uitgebreid. Family Historian 7 gaat echter nog een stuk verder. De import omvat de mogelijkheid om TMG-codes – zoals gebruikt in zinnen in narratieve rapporten en tagtype-definities – automatisch om te zetten naar Family Historian-equivalenten. Conversies worden gelogd en kunnen eenvoudig worden gecontroleerd na het importeren. De conversies kunnen zelfs worden aangepast en overschreven indien nodig, voorafgaand aan de invoer. TMG sorteer datums worden nu ook geïmporteerd als Family Historian sorteer datums. Met deze en andere nieuwe importopties geeft Family Historian echt inhoud aan haar bewering dat het de ideale nieuwe thuishaven is voor TMG-gebruikers.

En nog veel meer waaronder…

•Sorteer data  (kort genoemd met betrekking tot TMG Import). Sorteerdata zijn een optioneel extra hulpmiddel om aan te geven hoe feiten moeten worden gesorteerd
•Verbeteringen in het eigenschappenvak (hoofdvenster voor gegevensinvoer), om het gebruik ervan nog gemakkelijker te maken, vooral wanneer de ruimte beperkt is.
•Nieuw hulpprogramma voor citaties naar bronrecords, dat alle citaties naar een bronrecord toont in het resultatenvenster (dubbelklik om toegang te krijgen tot het oorspronkelijke citaat of feit, in het eigenschappenvak)
•DNA-tools:query’s en diagrammen en krachtige gebruikersfuncties met betrekking tot DNA
•Nieuwe standaardquery’s en verbeteringen in het queryvenster. Query’s kunnen nu rechtstreeks worden geopend vanaf de hoofdwerkbalk en worden georganiseerd op onderwerp.
•Feitendefinities op projectniveau. Feitendefinities specificeren hoe informatie wordt gepresenteerd in rapporten en boeken. Nu kunnen feitendefinities optioneel worden opgeslagen als onderdeel van een project, zodat u er zeker van bent dat als u gezinsleden een kopie van uw project geeft, alle rapporten of boeken die ze genereren op basis van de gegevens er hetzelfde uitzien.
•Verbeteringen aan Internet Data Matching. De MyHeritage hints service is uitgebreid gerenoveerd om het in overeenstemming te brengen met de nieuwste service-eisen. U nu ook gemakkelijk toegang krijgen tot een overzicht van geaccepteerde, afgewezen en in behandeling zijnde hints, voor elke persoon.
•De opties voor het beoordelen van bronvermeldingen zijn uitgebreid. Alle oude opties worden nog steeds ondersteund, maar citaten kunnen nu optioneel worden beoordeeld als onbetrouwbaar of twijfelachtig (of geen van beide), Indirect of Direct (of geen van beide), Secundair of  Primair (of geen van beide), Afgeleid of  Origineel (of geen van beide).
•Nieuwe exportopties. Deze zijn toegevoegd om alle nieuwe functies tegemoet te komen, zodat andere toepassingen die geen ondersteuning bieden voor family historian-functies, nog steeds de essentiële gegevens kunnen importeren , vooral met betrekking tot tekstverwerkingsfuncties en bronsjabloon veldwaarden.
•Versie 7 ondersteunt nu GEDCOM 5.5.1. GEDCOM is de wereldwijde standaard voor gedeelde genealogiegegevens. 5.5.1 werd in november 2019 aangekondigd.
•Uitgebreide nieuwe krachtige gebruikersfuncties (power-user functies). Technisch geavanceerde gebruikers maken programma-extensies (plugins genoemd), die kunnen worden gedeeld via de Family Historian plugin store, zodat alle gebruikers kunnen profiteren. Nu zijn er nog meer mogelijkheden voor power-users.
•Sterk verbeterde Help. De Help is uitgebreid vernieuwd om het gemakkelijker te maken om dingen te vinden, en nuttiger. Het bevat nu meer dan 500 onderwerpen en meer dan 300 afbeeldingen.

Bron: Whats new in version 7