Elvis van joodse komaf ?

0
241

Verhalen over Elvis’ Joodse afkomst zijn al lang in omloop, maar als het gaat om een legende als Presley – wiens dood in sommige opzichten niet eens als een vast feit wordt beschouwd – is het niet altijd gemakkelijk om feiten van fictie te scheiden.

Met de grafsteen die nu in het openbaar te zien is en een bijbehorend bord met de tekst “Gladys’ Joods erfgoed”, kunnen alle aanhoudende twijfels eindelijk worden uitgewist.  Elvis’ overgrootmoeder was een Joodse vrouw genaamd Nancy Burdine. Er is weinig bekend over Burdine, maar er wordt aangenomen dat haar familie naar Amerika is geëmigreerd vanuit wat nu Litouwen is rond de tijd van de Amerikaanse Revolutie.

Volgens Ancestry.com werd Burdine geboren in Mississippi in 1826 en stierf in 1887. Burdine’s achterkleindochter was Gladys Love Smith, die in 1933 trouwde met Vernon Presley. Twee jaar later beviel Gladys van Elvis in Tupelo, Mississippi. De familie verhuisde naar Memphis toen Elvis 13 was. Elvis was vooral bevriend met zijn moeder, die in 1958 op 46-jarige leeftijd overleed aan hartfalen. Aanvankelijk liet Elvis haar begraven op een openbare begraafplaats in Memphis. Haar grafsteen was gemarkeerd met een kruis. Maar zes jaar later verving hij de grafsteen door een grafsteen die volgens zijn specificaties was ontworpen.

De nieuwe markering bevatte een Davidster aan de ene kant en een kruis aan de andere kant, met een davidster. Er is bewijs dat Elvis’ Joodse afkomst meer voor hem betekende dan alleen een symbool op een grafsteen.

Hij gaf in de loop der jaren royaal aan verschillende Joodse organisaties, waaronder het Memphis Jewish Community Center, een donatie geëerd met een plaquette die vandaag in Graceland hangt. Elvis’ persoonlijke bibliotheek bevatte verschillende boeken over jodendom en joodse geschiedenis.

Tijdens de laatste jaren van zijn leven werd Elvis vaak gefotografeerd met kettingen met de Davidster en het Hebreeuwse woord chai, wat leven betekent.

Hij kocht de chai ketting in 1976 en liet hem ontwerpen met 17 diamanten. Die wordt bewaard in een kast in Graceland naast de sleutels van zijn beroemde roze Cadillac uit 1955.  “Dus hij droeg een Davidster, een chai en hij droeg ook een kruis.

https://jewishnews.timesofisrael.com/in-latest-abraham-accords-deal-israel-opens-offices-in-morocco/