Eeneiige tweelingen kunnen door vroege mutaties toch genetisch verschillen.

0
75

Voor gevorderden

Eeneiige tweelingen kunnen door vroege mutaties toch genetisch verschillen. Sommige eeneiige tweelingen kunnen daardoor verschillen.

Ondanks de belangrijke rol die eeneiige (monozygotische) tweelingen hebben gespeeld in genetica onderzoek, is er weinig bekend over hun erfelijke verschillen. Hier tonen we aan dat monozygotische tweelingen gemiddeld 5,2 vroege ontwikkelingsmutaties verschillen en dat ongeveer 15% van de monozygotische tweelingen een aanzienlijk aantal van deze vroege ontwikkelingsmutaties heeft die specifiek zijn voor één van hen.
Met behulp van de ouders en nakomelingen van tweelingen, identificeerden we pre-twinning-mutaties (mutaties voor de eiceldeling naar twee aparte eicellen). We observeerden gevallen waarin een tweeling werd gevormd uit een enkele cellijn in de pre-twinning celmassa en gevallen waarin een tweeling werd gevormd uit verschillende cellijnen. CpG>TpG mutaties verhoogden in frequentie met embryonale ontwikkeling, wat samenvalt met een toename van DNA-methylatie. Onze resultaten geven aan dat toewijzingen van cellen tijdens de ontwikkeling erfelijke verschillen induceren tussen monozygotische tweelingen. Deze nieuwe vondst is te danken aan het moderne DNA-onderzoek waarbij het volledige DNA van  eeneiige tweelingen wordt vergeleken en zodoende grotere en kleinere verschillen bij eeneiige tweelingen in het totaal dna genoom kunnen worden  aangetoond. Met de vroegere conventionele methoden was dit niet mogelijk. Conclusie: verschillen in het DNA-patroon bij een-eiige tweelingen sluit  een ”een-eiigheid” niet uit.