Dossier071 is een nieuw initiatief van Erfgoed Leiden

0
36

We zijn alle politiearchieven van Leiden en Katwijk uit de oorlogsjaren 1940 t/m 1945 aan het digitaliseren. Om ze vervolgens op deze website voor iedereen toegankelijk te maken.

Het digitaliseren van de politiearchieven uit 1940-45 gaat snel, dankzij hulp van de vele vrijwilligers. In de eerste fase zijn de meldingen uit de dag- en nachtrapporten ingevoerd in een database. Dit geeft al een gedetailleerd beeld van de dagelijkse gebeurtenissen in de stad. Zoals kwajongensstreken tegen agenten. Maar ook over het verklikken van buren en over een straatverbod voor jongeren onder de 18 jaar.

De politiearchieven zijn een belangrijke bron voor de reconstructie van de geschiedenis van Leiden en Katwijk in WO II. Vooral de dag- en nachtrapporten waarin alle gebeurtenissen in de stad werden opgeschreven, geven een goed beeld over de gang van zaken; van razzia’s tot interne kwesties. Aan de hand van uniek fotomateriaal, getuigenverklaringen, politieaantekeningen en persoonlijke verhalen brengen we met Dossier 071 de bijzondere gebeurtenissen tot leven.

Op deze website krijgt iedereen via een overzichtelijke tijdlijn (ingedeeld per jaar) een goed beeld van de bijzondere situaties en gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, versterkt met persoonlijke verhalen en interessante documenten.