Delpher: kranten uit de tweede wereldoorlog

0
29

Delpher is de zoekmachine om alle historische kranten, tijdschriften en boeken te doorzoeken die de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag bezit.

Zo hebben zij ook veel materiaal over de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen wat over dat onderwerp allemaal verschenen is maar ook de kranten die tijdens de oorlog nog uitgegeven werden. Naast de normale al bestaande kranten ook verzetskranten en nationaalsocialistische kranten. Er is een speciale Delpher themapagina aan dit thema gewijd.

De persvrijheid werd door de bezetter afgeschaft. Kranten die tijdens de bezetting uit wilden komen moesten zich aan de uitgevaardigde voorschriften houden, zo niet dan kregen ze een eerst een tijdelijk publicatieverbod en na een nieuwe overtreding werden ze helemaal verboden. Er mocht geen kritiek geuit worden op de machthebber en Nazi-Duitsland. Persberichten van de bezetter moesten prominent op de eerste pagina’s staan. Dit leidde ertoe dat er illegale “bladen” verschenen die in het geheim gedrukt en verspreid werden.

Over de Jodenvervolging mochten de kranten helemaal niets schrijven. De bezetter “besprak” met de Joodse Raad wat er in het Joodse Weekblad gepubliceerd mocht worden over praktische mededelingen en adviezen. De illegale pers zag wat er werkelijk gebeurde en publiceerde daar over.

Lees alles hierover en over het vervolg in de speciale Delpher-themapagina.