De Twee Kwartieren september 2022

0
68

genealogisch tijdschrift van de afdeling Kempen- en Peelland. Dit is de 120de uitgave van ons blad in jaargang 30. 

Enkele onderwerpen zijn:

Latijn in de parochieregisters (II). Van Theo van Rooijen. Een hulp bij het lezen van doop-, huwelijk- en begraafinschrijvingen in het Latijn in de registers van de katholieke kerk.

Dik Jager bespreekt in Literatuur & Genealogie (14): het boek Aleksandra van Lisa Weeda dat speelt in Oekraïne. In Wie houdt de grachten schoon in Leiden? verhaalt hij van de “baggermannen”: een beroep dat door een van zijn voorouders werd uitgeoefend.

In Mijn DNA‐ALIAS onderzoek (7) vervolgt Ferry Kroon zijn verslag over de speurtocht naar zijn afstamming.

Fouten in de burgerlijke stand (5): Twee keer getrouwd? Anton Neggers weet weer een merkwaardig raadsel in de boeken van de Burgerlijke Stand op te lossen.

Toon van Gestel bespreekt de fouten die hij aantrof in het bevolkingsregister van Gestel.

Onze afdeling organiseert weer een hele reeks activiteiten in de komende maanden. Voor de maand september attenderen we u met name op de lezing van Mieneke te Hennepe op 13 september, onderwerp: Geneeskunde in de voorgaande eeuwen en de invloed daarvan op de stamboom. Zie hiervoor ook onze website.

Verder zijn er deze maand drie stamboomspreekuren: in de bibliotheken van Veldhoven en Eersel en NIEUW! in het RHCe.
Nadere informatie in bijgaand nummer.

Leesaanwijzing: ons blad heeft deze vorm (A5 liggend) om beter leesbaar te zijn op een PC-scherm of tablet. De pagina is dan het best op groot formaat, schermvullend te lezen, vooral van belang voor het bekijken van afbeeldingen zoals scans uit aktes of DTB-boeken.

Probeer ook de verschillende instelmogelijkheden eens uit van het PDF-leesprogramma dat u gebruikt. De instelling: doorlopend beeld of een pagina per keer kan veel verschil maken. Je kunt ook twee pagina’s naast elkaar bekijken, vooral practisch op een heel breed scherm. Experimenteer eens een keer met de instellingen.

In het blad vanuit de inhoudsopgave kunt u doorklikken naar de verschillende artikelen. Onder aan elke pagina in het midden kun u terugklikken naar de inhoudsopgave.

De redactie van ons blad is te bereiken op e-mailadres redactie-kpl@ngv.nl voor de plaatsing van berichten en artikelen, voor klachten en suggesties.

Namens de redactie van De Twee Kwartieren,
Peter Roosenboom
eindredacteur