De beste DNA-testkits in 2020

0
422

Brievenbus-DNA-testen zijn van een niche-activiteit veranderd in een gemakkelijke manier om uw stamboom in kaart te brengen. Met een eenvoudig wattenstaafje van je wang of een monster van je speeksel, kan een DNA-testkit worden gebruikt om voorouders of familiale afkomst te onderzoeken en vaderschap te bepalen. En de afgelopen jaren zijn de kits behoorlijk betaalbaar geworden, met een breed scala aan DNA-testbedrijven die testkits verkopen – van baanbrekers zoals Ancestry en 23andMe tot starters zoals LivingDNA.

DNA-testen zijn leerzaam. Zij verdiepen de kennis van voorouders, andere diensten signaleren familieleden over de hele wereld, via een gemeenschappelijke voorouder, of kunnen licht werpen op mogelijke aanleg voor specifieke gezondheidsproblemen en ziekten. Anderen geven zelfs inzicht in de gezondheid en de etnische make-up.
Dit hier is een samenvatting van de negen beste DNA-testkits en -services – , wat ze bieden, hoe ze werken en hoeveel ze kosten.

DNA-tests vergeleken

23andMe Begint bij $ 99 zie op 23andMe
AncestryDNA Begint bij $ 99 Zie bij AncestryDNA
FamilyTreeDNA Begint bij $ 79 Zie bij FamilyTreeDNA
MyHeritage Begint bij $ 79 Zie bij MyHeritage
HomeDNA Begint bij $ 59 Zie op HomeDNA
African ancetry Begint bij $ 299 Zie bij African Ancestry
Full genomes Begint bij $ 645 Zie bij Full Genomes
LivingDNA Begint bij $ 79 Zie bij LivingDNA

• 23andMe

Prijs: $ 99 of $ 199 met gezondheidsinformatie (plus $ 9,95 verzendkosten)
Tests: Autosomaal (zie wat autosomaal testen betekent), Y-DNA, mtDNA, Gezondheid.
Matchdatabase: 8 miljoen
Autosomale SNP’s (enkele nucleotide polymorfismen) getest: 650.000
Genoemd naar de 23 chromosomen die in menselijke cellen worden aangetroffen, biedt 23andMe een reeks tests, waaronder enkele die gezondheidsrisico’s analyseren, zoals diabetes type 2 en de ziekte van Alzheimer. (Het waren deze tests die de aandacht van de FDA trokken.)
23andMe verdient punten voor de diepte van zijn medische tests, evenals de grootte van zijn matching database. Kopers van deze DNA-kit moeten er rekening mee houden dat de basis-DNA-test $ 99 is, maar dat medische resultaten nog $ 99 extrakosten. Aanvullende informatie omvat informatie over genetische gezondheidsrisico’s, welzijnsrapporten, kenmerkrapporten en statusrapporten van dragers, die aangeven of een bepaald DNA-profiel een genetische drager van een ziekte of handicap kan zijn.

Vraagt speekselmonster voor Autosomal DNA-tests, die na analyse voor altijd op de servers van 23andMe worden opgeslagen. De service voorziet ook in een chromosoombrowser en vergelijking, zolang mogelijke overeenkomsten uw toegang goedkeuren. De matrilineaire en patrilineaire afstammingslijntests kunnen uw voorouders-DNA in meer dan 1.000 regio’s geo locaties.

De leidinggevende functies van 23andMe bevatten een aantal interessante familierelaties: CEO en mede-oprichter Anne Wojcicki is de voormalige echtgenote van medeoprichter van Google Sergey Brin en zus van YouTube-CEO Susan Wojcicki. Zie bij 23andMe.

• Ancestry DNA

Prijs: $ 99 (plus $ 9,95 verzendkosten)
Tests: Autosomaal
Matchdatabase: 15 miljoen
Autosomale SNP’s getest: 650.000

Ancestry-DNA heeft een actieve genealogische gemeenschap en biedt een breed scala aan databases, bronnen en opsporingsfuncties. De Ancestry DNA-test biedt analysesegmenten van uw DNA-resultaten en traceert de oorsprong ervan tot 500 geografische regio’s in Europa, Afrika en Azië – de meest gedetailleerde van alle services die we hebben geprofileerd. AncestryDNA verstrekt ook over maximaal 26 eigenschappen en attributen geërfd van je voorouders.

Ancestry onderhoudt een gratis stamboomzoekprogramma en kan zijn specifieke resultaten aan die database toevoegen. Men kan ook een volledig DNA-profiel downloaden en die gegevens in een andere tool importeren – maar Ancestry biedt geen chromosoombrowser, dus men geen geen DNA-segmentvergelijkingen maken. ancestry DNA slaat resultaten voor altijd op. Zie bij Ancestry DNA.

• FamilyTreeDNA

Prijs: $ 79 (plus $ 9,95 verzendkosten)
Tests: Autosomaal (andere tests, zoals mitochondriale DNA-tests, worden apart verkocht)
Matchdatabase: 850.000
Autosomale SNP’s getest: 700.000

FamilyTreeDNA wordt beheerd door genetisch testlaboratorium Gene-by-Gene uit Houston. Gene-by-Gene beheert ook het Genomics Research Center for National Geographics ‘Genographic Project, dat zijn publieke participatiefase heeft afgerond. FamilyTreeDNA biedt een breed scala aan tests. De standaard autosomale test kost $ 79 (plus verzendkosten) en wordt uitgevoerd met een wattenstaafje van je wangcellen. Men kan reeksen en markeringen toevoegen, en de afstammingslijntests van je vader en die van je moeder, maar dat zal de prijs aanzienlijk verhogen.

Als men geïnteresseerd is in diepgaande analyse, biedt de FamilyTreeDNA een chromosoombrowser, kunnen onbewerkte gegevens worden geüpload. De provider biedt ondersteuning voor het instellen van verschillende segment matching drempels en kunnen maximaal vijf vergelijkingen tegelijkertijd worden uitgevoerd. FamilyTreeDNA maakt proefoverdrachten mogelijk van 23andMe en Ancestry-DNA naar de DNA-matchdatabase; extra transfers van verschillende datasets zijn tegen betaling beschikbaar. FamilyTreeDNA belooft gegevens 25 jaar te bewaren. Zie bij FamilyTreeDNA

• MyHeritage

Prijs: $ 79
Tests: Autosomaal (andere tests worden apart verkocht)
Matchdatabase: 102 miljoen
Autosomale SNP’s getest: 710.000

MyHeritage biedt DNA-testkits en een reeks online abonnementsservices en zegt dat de database meer etnische groepen bevat – dat is 42 – dan elke andere belangrijke testservice. Met de gratis proefperiode van 14 dagen kan men rondneuzen in de enorme online DNA-database van het bedrijf, die 3,5 miljard profielen bevat, naast informatie over meer dan 100 miljoen abonnees en hun collectieve 46 miljoen stambomen.

Vanaf $ 79 zijn de DNA-testkits van het bedrijf concurrerend geprijsd en dekken ze de basis: een eenvoudig wangstaafje geeft u een analyse van uw etnische afkomst en de identificatie van familieleden die uw DNA delen. Naast het gratis basisabonnement van MyHeritage, waarmee men een stamboom van maximaal 250 personen kunt samenstellen, zijn er andere pakketten voor grotere bomen, geavanceerde DNA-functies en robuustere onderzoekstools. Met het bedrijf kan men testgegevens van andere DNA-testdiensten uploaden.

MyHeritage zegt dat het ook meer dan een miljoen DNA-testkits heeft verkocht – maar zijn enorme database wordt grotendeels aangedreven door Geni.com. een genealogisch sociale medium en s’werelds grootste, wetenschappelijk gecontroleerde stamboom (MyHeritage is het moederbedrijf van Geni.com.)

• HomeDNA

Prijs: $ 59 (meer diepgaande tests extra)
Tests: Autosomal, Y-DNA
Match Database: Geen
Autosomale SNP’s getest: 850.000

HomeDNA is een beetje zoals de Walmart van DNA-testen, gelet op het feit dat de testkits van het bedrijf worden verkocht in Walmart-winkels naast CVS, Rite Aid en Walgreens-apotheken.

HomeDNA biedt een reeks testdiensten voor het afstammen van DNA, tussen $ 69 en $ 199. Hoewel de effectiviteit van speciale tests vast staat, verkoopt HomeDNA testkits om de gevoeligheid van voedsel en huisdieren ($ 99), dieet- en trainingsstrategieën op basis van uw genetische make-up ($ 119), vaderschapsanalyse ($ 164) en zelfs om huidverzorging te bepalen ($ 99).

Hondenbezitters kunnen een DNA-test voor honden kopen om de rasgeschiedenis van een hond te bepalen voor $ 125. Ook een gezondheidsscreening van $ 125 voor uw hond of kat is beschikbaar en omvat een reeks tests voor genetische ziekten en eigenschappen. (Als je geïnteresseerd bent in een honden-DNA-test voor minder, biedt Wisdom Health een honden-DNA-testkit voor minder dan $ 80.) De test wordt gedaan met een wattenstaafje. Verzending is gratis. En de resultaten worden 25 jaar bewaard. Zie op HomeDNA

• African Ancestors

Prijs: $ 299 elk voor matri- en patrilineair afstamming
Tests: Y-DNA, mtDNA
Matchdatabase: 33.000
Autosomale SNP’s getest: NA

African Ancestry kan niet concurreren op prijs of de grootte van zijn database, maar het biedt wel een diepe regionale analyse. Het is een waardige gespecialiseerde service voor mensen die Afrikaanse afkomst willen verkennen.

In plaats van een matchdatabase van individuen, heeft African Ancestry ‘s werelds grootste database van Afrikaanse afkomst. Het bedrijf kan de afkomst traceren naar een regio in Afrika en vervolgens de locatie van vandaag bepalen. Het kan ook diep in de geschiedenis duiken en helpen bij het vinden van originele etnische groepen die tot 500 jaar geleden kunnen dateren.

Maar de tests kunnen behoorlijk duur worden. Het bedrijf verkoopt een maternale testkit en een vaderlijke testkit voor $ 299 elk (verzending is gratis). Als u uw familie zowel door mannelijke als vrouwelijke voorouders wilt traceren, kost het u ongeveer $ 600. Toch is de diepgang van analyse voor Afrikaanse familiegeschiedenissen uniek onder de diensten die we profileerden. Zie bij African Ancestry

• Full genomes

Prijs: $ 645 (meer diepgaande tests extra)
Tests: Autosomaal, Y-DNA, mtDNA
Match Database: Geen
Autosomale SNP’s getest: 71.000

De Full Genomes-service is zo duur dat het een betalingsplan biedt. Maar de service biedt de grootste bibliotheek van Y-chromosoom-SNP’s op de markt. Dus als men zijn patrilineaire achtergrond wil verkennen, is dit de meest uitgebreide optie op de markt. Er is echter geen database met familiematches.

Testen gebeurt met een wangstaafje. Het bedrijf rekent $ 25 voor verzending. Zie bij Full Genomes

• Living DNA

Prijs: $ 79
Tests: Autosomaal, Y-DNA, mtDNA
Matchdatabase: net begonnen
Autosomale SNP’s getest: 638.000

Living DNA is een in het VK gevestigd genomics-bedrijf dat autosomale DNA-gegevens biedt, evenals een uitsplitsing van matrilineale en patrilineaire lijnen. DNA-gegevens worden verzameld via een mondstaafje.

Living DNA heeft een zeer beperkte database met familiematches, dus als men op zoek is naar een service die kan matchen met familieleden over de hele wereld, dan is dit niet de oplossing. Maar de test van Living DNA is vrij uitgebreid en analyseert meerdere soorten DNA: het test 638.000 autosomale SNP’s, 22.500 Y-chromosoom-SNP’s en 17.800 X-chromosoom-SNP’s, samen met 4.700 mitochondriale SNP’s.

En de service herkent aan het DNA 80 geografische regio’s. Degenen met een Britse familiegeschiedenis zullen een kaart zien van waar vaderlijke en moederlijke voorouders op de eilanden woonden. Met Living DNA kan men met de tools DNA-gegevens van andere services uploaden om matches te voorspellen. Zie bij Living DNA

• Nebula Genomics

Prijs: $ 163,99 (met volledige test en art print)
Tests: Whole Genome Sequencing
Matchdatabase: niet beschikbaar
Geteste autosomale SNP’s: n.v.t.

Nebula Genomics biedt een enigszins andere kijk op DNA-testen dan de andere services die werden geprofileerd. Hoewel een volledige testkit bij het bedrijf beschikbaar is kan men ook een bestaande DNA-reeks van Ancestry of 23andMe uploaden en Nebula’s rapporten krijgen voor een gereduceerde prijs .

Het bedrijf geeft een heel andere benadering de DNA-sequentie onderzoeken, kan Nebula de hele DNA-sequentie. van DNA-testen. Waar de meeste DNA-testbedrijven een deelverzameling van het DNA geven, geeft deze provider1,3 miljard posities en resulteert in duizend keer meer gegevens dan tests die op microarray gebaseerde genotypering levert.”

Het bedrijf heeft geen database voor het vinden van verwanten. Van meer belang is de diepgang van de wetenschappelijke rapporten van het bedrijf op basis van uw DNA-volgorde. We zouden Nebula niet noodzakelijkerwijs aanbevelen als een eerste stop op je DNA-testreis, vooral als mene voorouders en stamboomgegevens wil opsporen. Maar als men meer dan 23andMe de medische aspecten wil verkennen, is Nebula absoluut een fascinerende optie. Zie bij Nebula Genomics

DNA-testen: wat u moet weten

Als men een DNA-testservice via de brievenbus gebruikt, is men waarschijnlijk op zoek naar een van de volgende drie dingen:
. Voorouders en familiegeschiedenis: De eerste grote trekpleister van een volledige DNA-test is dat men een gedetailleerd overzicht krijgt van voorouders en etniciteit en de migratiepatronen van de gemeenschappelijke voorouders. Spoiler alert: uw etnische achtergrond kan radicaal anders zijn dan u denkt. Men verneemt ook de aard van haplogroep.
. Relatieve identificatie: met uw toestemming laten sommige DNA-services u in contact komen met familieleden waarvan u niet wist dat u ze had – andere mensen met bijpassend DNA die de service hebben gebruikt en ook hun toestemming hebben gegeven om verbinding te maken met mogelijke relaties.
. Info over gezondheid en ziekte: DNA-testen kunnen ook aangeven voor welke aandoeningen u mogelijk overweegt. Het is zeker een controversiële functie. Wetende dat je een genetische aanleg hebt voor een bepaalde vorm van kanker, kun je waakzamer worden voor testen, maar het kan ook leiden tot verhoogde stress – zorgen maken over een mogelijke gezondheidstoestand die zich nooit kan ontwikkelen, zelfs als je “genetisch vatbaar bent” “erop. De mogelijkheid van valse positieven en valse negatieven is er in overvloed – dergelijke informatie moet met uw arts worden besproken voordat u ernaar handelt.

Hoe doet men een DNA-tests.

Voor een test dient in een injectieflacon te spugen of een wattenstaafje het wangslijmvlies te schrapen, en het DNA-monster naar het bedrijf sturen voor analyse.

De belangrijkste termen die u moet weten bij het vergelijken van DNA-testdiensten zijn

SNP (single nucleotide polymorphism): Genotyping wordt gedaan door het meten van genetische variatie. Een van de meest voorkomende is SNP-genotypering, die de variaties van een enkel nucleotide-polymorfisme meet. In onze servicesamenvattingen hieronder bespreken we het aantal SNP’s. Dat komt omdat hoe meer een bedrijf meet, hoe korreliger de variaties worden geanalyseerd.
Autosomaal DNA-onderzoek: een autosomale test kan zowel bij mannen als bij vrouwen worden afgenomen en sporen de afstamming terug via zowel de moeder- als de vaderlijke stamlijn.
Y-DNA: De Y-DNA-test kan alleen worden bij mannen uitgevoerd en traceert DNA terug door de patrilineaire afkomst (in principe van vader tot grootvader tot overgrootvader).
mtDNA: de mtDNA is matrilineair en laat je je voorouders terugvinden via je moeder, grootmoeder en overgrootmoeder.
Autosomale tests kunnen u hoogwaardige genetische informatie opleveren die ongeveer vier of vijf generaties teruggaat. Omdat de Y-DNA- en mtDNA-tests meer gericht zijn op één kant van de stamlijn, kan men hiermee ook informatie krijgen die over alle stamouders over 6 gene rat ies teruggaat,

Vier belangrijke kanttekeningen

Houd rekening met deze belangrijke caveats voordat men met een service aanbieder in zee gaat:
Omvang van het databestand van uw provider als men op zoek is naar verre bloedverwanten, is dit de omvang van het databestand belangrijk. Simpel gezegd, hoe groter de pool met beschikbare gegevens, hoe groter de kans dat u een match vindt.
Privacyoverwegingen: niets is meer privacy gevoelig dan gezondheidsgegevens, daarom moet u ervoor opo letten dat een potentiële DNA-testsite dezelfde best practices online beveiligingsprotocollen volgt die men van bank of e-mailprovider mag verwachten.
Let op bij aanbieders van DNA-tests of ze de genetische gegevens delen – zelfs anoniem – en hoe lang ze de gegevens bewaren. Het is niet alleen academisch: autoriteiten hebben onlangs een verdachte in de Golden State Killer-moorden geïdentificeerd dankzij een open-source DNA- en genealogieservice die bekend staat als GEDmatch (hier niet geprofileerd).
Bedenk dat als men zijn DNA niet met een service deelt, dan kunnen uw familiale DNA-gegevens toch publiek beschikbaar zijn als een familielid zijn genetisch materiaal heeft gedeeld.
Verwacht geen perfecte nauwkeurigheid. Testkits kunnen u aanwijzingen geven, maar het nemen van een DNA-test met een van deze testdiensten levert geen magische tool op om de genealogische achtergrond en familiegeschiedenis op te stellen. Ook medische uitspraken kunnen notoir onjuist of onvolledig zijn